Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mjesec hrvatske knjige je manifestacija koja se održava 26. godinu za redom. Organiziraju je Knjižnice grada Zagreba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a odvija se svake godine od 15. listopada do 15. studenog. U provođenju programa Mjeseca hrvatske knjige sudjeluju narodne i školske knjižnice u Hrvatskoj, ali i sve više drugih kulturnih institucija.

Ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige odvija se u okviru Godine čitanja s fokusom na hrvatske autore i njihova djela. U skladu s time tema Mjeseca hrvatske knjige 2021.g. glasi „Hrvatski autori u Godini čitanja“, a moto je „Ajmo hrvati se s knjigom!“.

Knjižnice su uvijek snažno usmjerene na poticanje čitanja, međutim tijekom mjesec dana trajanja ove manifestacije ulažu se dodatni napori kako bi se što glasnije promoviralo čitanje, a pozornost korisnika usmjerila na hrvatsku književnost.

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina poziva svoje korisnike, kao i sve one koji će to tek postati, na sudjelovanje u aktivnostima i akcijama osmišljenima povodom Mjeseca hrvatske knjige u trajanju od 15. listopada do 15. studenog 2021.g.

Nabrojimo aktivnosti koje se očekuju:

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA „Šest autora traži čitatelja“

Pozivamo učenike viših razreda osnovnih škola da prilikom posjeta Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina ispune Nacionalni kviz za poticanje čitanja, ove godine pod nazivom “Šest autora traži čitatelja“. Kviz će predstaviti tri knjige različitih žanrova koje će obogatiti dječje znanje, predstaviti tri hrvatska pisca i tri hrvatska ilustratora, a djeca će uz online izvore informacija moći puno naučiti o knjigama, njihovim piscima i ilustratorima.

Kviz je moguće ispuniti svaki radni dan Knjižnice do 22. listopada. Popis pobjednika bit će objavljen na mrežnoj stranici kviza ( https://www.mhk.hr/kviz/uvod ) najkasnije do 2. studenog, 2021.g

POSJET VRTIĆA I PRVAŠIĆA KNJIŽNICI

Tijekom trajanja Mjeseca hrvatske knjige radosno iščekujemo organizirane posjete korisnika gradskih vrtića te učenika prvih razreda osnovnih škola. U dogovoru s odgojiteljicama i odgojiteljima, učiteljicama i učiteljima te kolegicama i kolegama iz školskih knjižnica, isplanirali smo akcije besplatnog učlanjenja djece vrtića i prvih razreda te njihove posjete našim prostorima.

GLASNA DJELA

Prilikom posjeta korisnika gradskih vrtića i učenika prvih razreda osnovnih škola Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina, knjižničarke će naglas čitati djela hrvatskih autora prikladna dobi djece te organizirati tematske igre. Ovom akcijom se želi staviti naglasak na važnost čitanja naglas djeci svih uzrasta.

VRATI KNJIGE BEZ NAPLATE ZAKASNINE!

Akcija vraćanja knjiga bez naplate zakasnine odvijat će se od 15. listopada do 15. studenog, 2021.g. Pozivamo sve korisnike da iskoriste ovu akciju i obavezno nas posjete!

BESPLATNO GODIŠNJE ČLANSTVO ZA KORISNIKE TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Pozivamo sve građane grada Slatine i okolnih naselja pripadnike treće životne dobi da iskoriste ovu vrijednu i već tradicionalnu akciju Gradske knjižnice i čitaonice Slatina kojom im se omogućuje besplatno jednogodišnje učlanjenje ili besplatno jednogodišnje produženje postojećeg članstva. Akcija će se odviti 22. i 23. listopada, 2021.g.

6. SASTANAK KLUBA ČITATELJA ZA MLADE

Klub čitatelja za mlade Gradske knjižnice i čitaonice Slatina sastaje se po šesti put 18. listopada, 2021.g.. Tema ovog sastanka je „Čitamo hrvatske autore“. Iako su članovi Kluba potaknuti na čitanje svih hrvatskih autora, za ovaj susret priprema se osvrt na roman Ivana Kušana „Ljubav ili smrt“.

MINUTA ZA ČITANJE

U organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva 23. listopada odvijat će se virtualni maraton čitanja pod nazivom „Minuta za čitanje“. Tom prigodom Gradska knjižnica i čitaonica Slatina poziva svoje mlade i odrasle korisnike na snimanje jednominutnih videozapisa kojima će zabilježiti čitanje naglas dragog im hrvatskog djela. Videozapise je moguće snimiti uz pomoć knjižničarki i u prostoru Knjižnice, kao i samostalno. Sve snimljene videozapise primamo na adresu elektroničke pošte gradska.knjiznica.slatina@gmail.com do 23. listopada kada će biti i objavljeni na našim društvenim mrežama. Cilj je ove akcije poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca.

ŽENA KOJA JE VOLJELA KOSILICE

28. listopada, 2021.g. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina održat će se predstavljanje knjige virovitičkog pisca Zlatka Erjavca „Žena koja je voljela kosilice“. Ovo je druga knjiga kojom se autor predstavlja u našoj Knjižnici.

ČITAMO SUVREMENE HRVATSKE ROMANE

51. susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina posvećen je ovogodišnjoj temi Mjeseca hrvatske knjige što znači da će ga obilježiti razgovor o suvremenim hrvatskim romanima. Članovi kluba okupljaju se u prostoru Knjižnice 9. studenog, 2021.g., a za ovaj susret čitaju djelo hrvatskog autora prema vlastitom odabiru.

Pozivamo građane grada Slatine i svih okolnih naselja da nam se pridruže slaviti hrvatske autore i njihova književna djela sudjelovanjem u našim aktivnostima povodom Mjeseca hrvatske knjige!

Ajmo hrvati se s knjigom!

Skip to content