Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina u suradnji s Industrijsko-obrtničkom školom iz Slatine i učenicima Osnovne škole Josipa Kozarca, Područne škole Kozice, pridružila se Nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati“ izradom taktilne naslovnice priče Branka Ćopića „Ježeva kućica“

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina pridružila se Nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati“ čiji je organizator Hrvatsko knjižničarsko društvo, a kojom se želi upozoriti hrvatska javnost na probleme osoba s teškoćama čitanja i disleksijom.

Procjene su da pet do deset posto populacije u Hrvatskoj ima disleksiju. Ako se na vrijeme ne dijagnosticiraju, teškoće čitanja mogu dovesti do odustajanja od učenja i utjecati negativno na ostale vidove života, a u Hrvatskoj nema sustavnog i organiziranog istraživanja teškoća čitanja i disleksije.

Produkcija većeg broja knjiga i ostalih publikacija prilagođenih osobama koje imaju navedene teškoće onemogućena je aktualnim Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima

Poticanjem na akciju knjižnica, škola, fakulteta, državnih, lokalnih i civilnih organizacija, nakladnika, te svih zainteresiranih osoba nastoji se promijeniti ovakvo stanje.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2017, Gradska knjižnica i čitaonica Slatina je u suradnji s ravnateljem Industrijsko-obrtničke škole Slatina, profesorom Mladenom Graovcem i međuknjižničnom suradnjom s knjižničarkom Svjetlanom Dupan, realizirala izrađivanje taktilne naslovnice priče Branka Ćopića: „Ježeva kućica“.

Knjižnicu su u utorak, 07. studenoga 2017, posjetili učenici trećeg razreda zanimanja stolar, a u srijedu ,08. studenoga 2017, učenici zanimanja frizer, automehaničar i krojač.

Učenici i knjižničarke pročitali su naglas priču, a zatim uz pomoć različitih materijala iz prirode, ali i recikliranih materijala, izradili taktilnu naslovnicu priče u kojoj je glavni lik mali Ježurka Ježić koji s mnogo ljubavi čuva i voli svoj dom u duplji staroga panja, u kojem je prostirka od suha lišća.

U stvaranju naslovnice sudjelovali su i učenici Osnovne škole Josipa Kozarca, Područne škole Kozice, koji su prilikom posjeta Knjižnici pročitali priču i izradili prostirku za Ježurkinu kućicu od raznobojnog lišća.

Učenici Industrijsko-obrtničke škole proveli su dio vremena proučavajući velik broj enciklopedija, leksikona i rječnika koje knjižnica posjeduje, koji se ne posuđuju, ali se mogu koristiti u prostoru knjižnice. Pažnju im je privukao i dio stručne literature koju mogu koristiti tijekom svoga obrazovanja za pojedina zanimanja.

Redovnim otpisom knjižne građe u 2017. godini, Knjižnica je poklonila 83 sveska lektirnih naslova učenicima Industrijsko-obrtničke škole u Slatini.

Skip to content