Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

izlozba1Skulpture Ljiljane Vuksanić izrađene su od aluminijske i čelične žice. Tematski su izrađene pojedinačno ili predstavljaju logičan slijed.

Tako je skulptura “Planet Zemlja” nastala kao rezultat autoričine apokaliptične vizije s obzirom na globalno zatopljenje i nedovoljnu brigu čovjeka za okoliš u kojem živi. Isus na križu autorici predstavlja etički simbol i kozmičku vrijednost.

Slijedi skulptura koja simbolizira beskonačnost: početak i kraj svega. Simbolično je načinjena od vodoravno postavljenih osmica koje autorica,osim u četiri glavne strane svijeta, usmjerava i u četiri sporedne.

Tematski su vezane tri skulpture: “Drvo saznanja”,”Izgon iz Edena”, “Eva sa zmijom”. Slijedi ih skulptura “Suvremeni čovjek”: smrtan, prekoračivši granice svojih mogućnosti postaje zarobljen bijegom u vlastitu samoću. Okružen suvremenom informacijskom tehnologijom ima sposobnost pristupa svakom djeliću Zemljine kugle, ali zapravo bježi otuđen od svijeta i samoga sebe.

Skulptura “Cvijet” ipak simbolizira ljepotu, nevinost, raj.

Izložbu možete pogledati do 22. veljače, za vrijeme radnog vremena Knjižnice za rad s korisnicima: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8,00 do 15,00 sati, a utorkom i četvrtkom od 12,00 do 19,00 sati

Tekst i fotografije: Ana Knežević, magistra bibliotekarstva

Skip to content