Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Povodom Noći knjige 2018, Gradska knjižnica i čitaonica Slatina poklonila je u cilju poticanja učenicima viših razreda Osnovne škole Eugena Kumičića književni susret s Nenom Lončar

U prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Slatina traju građevinski radovi proširenja i uređenja te se književni susret s autoricom knjiga za djecu, Nenom Lončar realizirao u suradnji s Osnovnom školom Eugena Kumičića.

Književni susret omogućila je nakladnička kuća „Alfa i stručna suradnica, promotorica Diane Georgine Kovač.

Nena Lončar rođena je 1968. godine u Krapini. Priče i pjesme objavljuje u časopisima „Prvi izbor“ I „Smib“. Članica je hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Objavljivati je počela 2014. godine. Prvi roman naslova „ Šest guba čarolija i jedan užas na kvadrat“ osvojio je nagradu „Zvonko“. Drugi roman „Bio sam pas i opet sam“ pobijedio je na istom natječaju 2015. Isti roman našao se u užem izboru za nagradu „Grigor Vitez“ i nominiran je za nagradu „Mali princ“. Godine 2016. objavila je roman „Usvojili smo baku i djeda“ u Alfinoj biblioteci „Knjiga za mladež“.

Njezine romane uvrštavamo u najčitaniju dječju literaturu. Bave se temama iz svakodnevice u obitelji i raznim velikim i malim problemima dječje i tinejdžerske dobi.

Prepoznatljivom i omiljenom među djecom čini je i upotreba svakodnevnog govora i humora. Tema su joj dječja svakodnevica urbanih lokacija, intrigantne situacije, tabu teme, krimi žanr, ali ponajprije prožimanje lijepoga, dobroga, pristojnoga i hrabroga koje izvire iz pozadine teksta i nenametljivo se nagoviješta.

Učenici su shvatili poruku autoričina djela koje govori da nikada ne smijemo odustati od onoga što nam naš unutrašnji glas govori, a što ne znači da će taj put biti bez prepreka i rada i napora, upravo suprotno.

Učenici, knjižničarke, učitelji obasipali su autoricu pitanjima na koja u određenom vremenu nije imala mogućnosti odgovoriti, ali odgovori se mogu potražiti u njezinu djelu za koje i sama kaže da posjeduje mnogo autobiografskih elemenata.

U isto vrijeme, u malom prostoru Knjižnice, odvijala se likovna i literarna radionica „Knjiga budućnosti“. Djeca su sastavila model rakete uz pomoć priručnika, a da imaju mogućnost putovanja u daleke svjetove, sa sobom bi ponijela vesele i uzbudljive romane koji uvijek podižu raspoloženje.

Skip to content