Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina poklonila učenicima Osnovne škole Eugena Kumičića književni susret sa spisateljicom Melitom Rundek u cilju poticanja čitanja

Osjećamo se danas sretno, ispunjeno, ali i već pomalo umorno jer smo obavili jedan veliki posao- uspješno priveli kraju još jednu školsku godinu i jedva čekamo veliki ljetni odmor.

Poznato nam je da se u njemu, onako u razbibrizi, uživa kratko vrijeme, a onda kreće potraga za mnogobrojnim aktivnostima, sportovima, putovanjima i još mnogo toga što će ispuniti dječju svakodnevicu.
Upravo ovaj književni susret na kraju školske godine, dar je Vaše Gradske knjižnice u koju možete slobodno doći tijekom ljetnih žega i u dubokoj hladovini njezina prostora doživjeti nevjerojatne pustolovine.

Kako knjižnica može biti prostor nevjerojatnih događaja i susreta, uvjerila nas je i sama autorica knjige „Psima ulaz zabranjen“ Melita Rundek. Profesorica je i knjižničarka u knjižnici na kraju velikoga grada. Počela je pisati vrlo rano, ali i objavljivati. „Psima ulaz zabranjen, njezin je prvi roman i dobio nagradu „Ivana Brlić Mažuranić“ te postao školskom lektirom.

Nakon njega objavila je knjigu „Mirko i sedam prigovora“- roman o psihičkom zlostavljanju i njegovoj protuteži. O seksualnom zlostavljanju govori roman „Kupit će ti tata koturaljke“: mišljeno šapatom. Roman „Haj, ja sam online“ autorica piše tako da se doslovno kao „dobri duh“ useljava u sobu petnaestogodišnjeg dječaka koji sebi nadijeva forumsko ime Gizmo. Gizmo se počinje sve bolje snalazi u virtualnom svijetu računala vjerujući da mu ono nadomješta stvarni svijet.

Ali ubrzo saznaje kako ova naprava ugrožava njegovu intimu te se događaji u romanu kompliciraju na svakakve načine i dobivaju dramatičan zaplet. Zbirka pripovjedaka „Pet i pol minuta do zvona“ na duhovit i ozbiljan način govori o odrastanju sa svim zamkama, o sretnim i nesretnim ljubavima, o pušenju, o drogi i još mnogo toga.

Autorica je predstavila i knjigu „Hrvač“ koja je osvojila dječja srca, ali i srca mnogih knjižničarki i roditelja. “Bacila si nas na koljena!” prokomentirala je profesorica hrvatskog jezika. Glavna faca ovog romana je dječak Filip koji ima jednu jako kompliciranu bolest, a to je cerebralna paraliza. Ali, ovaj dječak ima srce puno hrabrosti i vedrine da bira ni malo jednostavan sport.

U slikovnicama na metaforičan način obrađuje naš odnos prema vrijednom ili prema ljubavi te teme odgoja.
Melita Rundek napisala je osamnaest naslova, od kojih je čak petnaest za djecu i mlade. Za rukopis romana Psima ulaz zabranjen dobila je 1. nagradu “Ivana Brlić-Mažuranić” za 1999. godinu. Roman je uvršten u lektiru te je po njemu napravljena predstava. (Wikipedia)

 

Skip to content