Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2018., Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetili su učenici prvih  razreda Osnovne škole Eugena Kumičića

Učenici prvih razreda Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine posjetili su u srijedu, 07. studenoga Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina u pratnji knjižničarke i učiteljica.

Knjižničarka ih je upoznala s načinom posuđivanja i vraćanja knjiga te sa cjelokupnim prostorom Gradske knjižnice. Učenici su dobili besplatno članstvo za narednih godinu dana.

Tema ovogodišnjeg Mjeseca knjige je kulturna baština pa su učenici razgledali pismo glagoljice.

Knjižničarka je učenike smjestila u multimedijalnu dvoranu gdje im je priredila pričaonicu inspiriranu Grimmovom bajkom Kralj žabac ili Željezni Heinrich. Bajka je objavljena u prvoj knjizi bajki kojoj su braća Grimm dali naslov Dječje i domaće bajke, a ugledala je svjetlo dana davne 1812. godine sa nekolicinom najpopularnijih bajki. Bajke su narodno blago i poznate su u cijelom svijetu.

Bajka o Kralju žapcu ima mjesto radnje, kao i većina njih, u šumi u kraljevskom dvorcu i pokraj zdenca pod velikom lipom. Bajka je to o oholoj kraljevni koja se igrala zlatnom loptom i o prekrasnom kraljeviću začaranom i pretvorenom u žapca. Priča je to i o vjernom slugi Heinrichu koji je toliko patio u vrijeme kada mu je gospodar bio začaran da je oko srca stavio obruče koji su po kraljevićevu oslobođenju od kletve pucali kao da se kola lome.

Učenici su na kraju pričaonice, bajku uprizorili uz pomoć lutaka: kraljevne, kralja i žapca.

Posjetite nas i Vi jer Vaše dijete ima besplatno članstvo do prvog razreda i u prvom razredu osnovne škole!

Skip to content