Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2017, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetili su učenici Osnovne škole Josipa Kozarca, Područne škole Kozice

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2017, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetili su učenici Osnovne škole Josipa Kozarca, Područne škole Kozice u pratnji učiteljica.

Mjesec hrvatske knjige 2017. posvećen je enciklopedistici: Sve na jednom mjestu, ili Put od jednog do svih mjesta. Enciklopedija se najčešće doživljava kao mjesto na kojem se može naći sveobuhvatno znanje čime se objašnjava moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, ali ga treba shvatiti nešto dinamičnije jer se svakodnevno znanje djelomično mijenja, izbjegava ukoričavanje u jednu ili više knjiga „na jednom mjestu“.

Knjižničarka je, uz sudjelovanje učenika, objasnila usluge i građu knjižnice koja se nudi djeci na posudbu i korištenje. Posebna pažnja posvećena je enciklopedijama koje u pravilu ne idu na posudbu, ali se mogu koristiti u prostoru knjižnice. Djeca su poučena o načinu korištenja enciklopedija.

Na odjelu za osnovnoškolce, učenici su istraživali različite pojmove iz dječjih enciklopedija, a posebna pažnja posvećena je znanjima o životinjici ježu i to iz nekoliko različitih izvora. Učenike i knjižničarke obradovale su nove informacije o kojima do sada nisu čitali.

Knjižničarka je zatim djeci postavila nekoliko zanimljivi pitalica, zagonetki o šumskim životinjama.
O ježu je Branko Ćopić napisao i priču u stihu „Ježeva kućica“: „Po šumi širom, bez staze, puta, Ježurka Ježić povazdan luta“. Priča je to u stihu i svrstana je u jednu od najljepših priča za male i velike koja je oplemenila mnoge naraštaje univerzalnom porukom o ljubavi prema vlastitom domu.

Učenici su priču u stihu interpretirali naglas, a zatim, uz pomoć predložaka, bojica i mašte, izrađivali lišće za naslovnicu taktilne slikovnice istoimene priče koju će dovršiti učenici Industrijsko- obrtničke škole iz Slatine i knjižničari u jednom od slijedećih susreta, a namijenjena je osobama koje imaju teškoće u čitanju.

Učenicima prvih razreda poklonjeno je članstvo za narednih godinu dana.

Skip to content