Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jučer, 25.07.2018. je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina održana još jedna radionica „Ljeta u knjižnici”, edukativno-kreativna radionica pod nazivom „Uzbuna na moru”, a inspirirana je istoimenom pričom.

Jednostavna priča o zagađenju prikazana kao drama koju proživljavaju morske životinje i bilje nastala je iz pera Sonje Ivić i Marije Krmpotić. Priča prati ponašanje morskih stanovnika u situaciji koja je nastala kao rezultat nemarnog odnosa ljudi prema prirodi, moru, a završava pozivom ljudima kako bismo imali čisti planet. Zanimljivost ove knjižice je u tome što je tiskanje obavljeno od papira koji se proizvodi od alge koja buja u venecijanskoj laguni i iscrpljuje kisik iz vode. Knjiga je prva hrvatska ekološka slikovnica.

Kao rezultat ovogodišnjih ljetnih radionica nastala je eko-slikovnica koja se sasvim lijepo uklopila u ovu radionicu. Autorica slikovnice je aktivna sudionica radionica, a njena priča za glavni lik ima tratinčicu koja poziva ljude na njihovo odgovorno ponašanje. Mlada autorica dobila je veliki pljesak podrške.

Djeca su se pokazala kao vrlo dobri promatrači svega što se događa oko nas, promjena koje se događaju u prirodi i svjesni su da je većinu problema proizveo čovjek svojom neodgovornošću.

Pošto se radnja priče događa na morskom dnu eksponati sa kojima smo radili na radionici su morski, školjke koje su djeca ukrašavali temperama, lakom za nokte koji smo ukapali u vodu. Nastalo je pravo šarenilo školjki zanimljive kreacije. Ukrasili su hobotnicu od papira koja nam je poslužila kako bi se ogledali u vještinama bacanja papirića u koš. Bacanje je imalo navijački karakter jer je imao za cilj ubaciti što više papirića u koš.
Neke od kreacija djeca su ponijela svojim domovima, a većinu su ostavila za svoju knjižnicu.

Posjetite nas. Pridružite nam se. Ljeto je i u knjižnici. Veselimo se vašem dolasku!

Skip to content