Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2018. kojemu je tema Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetili su učenici Područne škole Donji Meljani, Osnovne škole Josipa Kozarca.

Europska komisija proglasila je 2018. Europskom godinom kulturne baštine, te je upravo to okosnica ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige.

Učenici Područne škole Donji Meljani Osnovne škole Josipa Kozarca posjetili su u srijedu, 17. listopada 2018. povodm Mjeseca hrvatske knjige 2018.(15.10.-15.11.), Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina u pratnji učiteljica Martine Grgurić i Nikoline Popović.

Knjižničarka ih je upoznala sa službama i uslugama Knjižnice, načinom posuđivanja knjiga i provela kroz knjižnični prostor.

Učenici su se zatim smjestili na odjel za djecu i mladež gdje je priređena pričaonica i čitanje odlomaka iz knjiga određenih za sudjelovanje u Naconalnom kvizu za poticanje čitanja 2018.

U romanu Nene Lončar: „Sve o Evi“, o sanjarenju sklonoj djevojčici Evi koja na svoj osebujan način putuje kroz vrijeme, učenici su prepoznali mnoštvo obiteljskih situacija koje na isti način i sami proživljavaju u svom domu.

Knjiga Melite Rundek: „Letači srebrnih krila“donosi razne i neobične likove : bijesne pauke, knjiške moljce, a tu je i jedan cvrčak: čudna družina koja one najmlađe jedva čeka povesti u pustolovinu.

Knjiga Snježane Babić Višnjić „Andautonac“ govori o dječaku Kaju. Kai odrasta bez  roditelja u rimskom municipiju na vrhuncu razvoja, Andautoniji, u trećem stoljeću. Odlično se snalazi na poznatom terenu, oslobađajući katkad trgovce za ponešto njihova tereta, bez njihova znanja, naravno, ili pomažući ratarima, a ponekad u bogataškim kućama te tako preživljava, a da mu ništa ne nedostaje.

Povijest je rijetko bila nježna prema djeci, dapače, samo su jaki preživljavali. Knjiga je posvećena svima koji se usuđuju djelovati i sanjati.

Tema Mjeseca hrvatske knjige 2018. posvećene je kulturnoj baštini te je knjižničarka s učenicima razgovarala o glagoljici, simbolu izvornosti hrvatske kulture. U tome je pomogla knjižica s otiskom glagoljskog pisma koji svojom veličinom, jednostavnošću i praktičnim pristupom pridonosi boljem i svrsishodnijem prezentiranju glagoljjice kao pisma. Učenici su zatim sami ispisivali i uz pomoć mašte ukrašavali znakove glagoljskog pisma. Prvi razredi dobili su besplatno članstvo u narednih godinu dana.

Pridružite nam se! Kulturna baština okuplja zajednice i gradi zajedničko razumijevanje mjestâ u kojima živimo.

Skip to content