Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

    U utorak, 12. prosinca 2023. održan je novi susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Čitali smo roman „I odjeknuše gore“ Khaleda Hosseinia. Kao dijete s jedanaest godina Hosseini s obitelji odlazi u Francusku da bi za četiri godine cijela obitelj zatražila azil u SAD-a. Danas živi i radi, kao liječnik i pisac, u Kaliforniji.

     Većina članova Čitateljskog kluba već se susretala s romanima ovoga pisca. „Gonič zmajeva“ prvi je njegov prevedeni roman na hrvatski jezik i naš susret s ovom knjigom zaslužan je da smo se zaljubili u stvaralaštvo ovoga pisca. Tematika njegovih romana, likovi, jesu Afganistan, Afganistanci, napaćena zemlja, mali ljudi iz naroda čije sudbine izravno su povezane sa svim promjenama, previranjima u zemlji koja i danas ne miruje.

    Kao što u „Tisuću i jednoj noći“ perzijska princeza Šeherezada svome kralju Šahrijaru svake večeri priča priču, ne dovršivši je, a kako bi sačuvala život, tako i roman „I odjeknuše gore“ počinje pričom koju siromašni otac Sebur priča svojoj djeci kako bi olakšao svoju savjest i pripremio sebe i njih na ono što će potpuno promijeniti njihov život. Priprema je to za ono što slijedi na dugom putu kroz pustinju života.

    Radnja počinje u izmišljenom selu blizu Kabula 1952. i roman prati jednu obitelj, ali i sve one koji ulaze u njihove živote i mijenjaju ih, utječu na njih. Igrom sudbine, ali i odabirom, obitelj proživljava mnoge nedaće, osobne i povijesne. Od prve očeve priče, ali i preko sjećanja i priča drugih likova romana, a koje pisac vješto postavlja pred čitatelja, na kraju romana priča je ponovnog susreta djece s početka romana i zaokružena je cjelina koja daje tračak nade.

    Knjiga nas je dojmila svojim stilom, atmosferom, tematikom, aktualnošću jer govori kroz vrijeme koje prikazuje istinu koju svi kad-tad spoznamo da, gdje god je rat i vlada sila i strah čovjek ne može biti slobodan.

     Roman „I odjeknuše gore“ Khaleda Hosseinia od članova Čitateljskog kluba dobio je srednju ocjenu 4,78.

     Za utorak, 9. siječnja 2024. u 17.30 sati čitamo knjigu „ Krajnje je vrijeme da ponovno upalimo zvijezde“ francuske spisateljice Virginie Grimaldi. Priča je to o prijateljstvu, obitelji, o drugoj šansi, ali i putovanju po Skandinaviji i Aurori borealis.

    Dolaze blagdani, krajnje je vrijeme da ponovno upalimo zvijezde.

 

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content