Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sinoć je u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Slatina održan sastanak Čitateljskog kluba. Prije pet godina prvi smo se put sastali kao članovi kluba kako bismo raspravljali o našoj prvoj zajednički pročitanoj knjizi. Još se sjećamo knjige „Otok“ Viktorije Hislop kao i mnogih drugih knjiga koje smo pročitali i zajedno proživjeli. Neke su nas knjige oduševile, a neke razočarale, od nekih smo samo više očekivali. Različite su teme pročitane knjige obrađivale, različite probleme rješavale, različitih književnih žanrova, raznoliki likovi su nas oduševljavali kao i njihove sudbine, hrabrost, poruke, pouke. Sigurna sam da ćemo neke od ovih knjiga jednom ponovno pročitati. Iako smo imali stanku od gotovo godinu dana jer se nismo imali gdje sastajati, a tu je došla i pandemija, evo nas tu po 46. put.

Čitali smo za ovaj sastanak Mayu Banks, poznatu američku spisateljicu koja se proslavila ljubavnim romanima sa dozom romantike kojima je pridodavala povijesne elemente škotskog visočja. Od pet naslova knjiga, odnosno dvije cjeline koje se mogu čitati i kao zasebne knjige mogli smo birati što ćemo pročitati. Povijesni kontekst u kojemu se radnje romana odvijaju Škotska je 13. stoljeća, borba klanova, dobra i zla, djeva u nevolji i naočiti gospodin koji ju spašava. U ovim pričama uvijek pobjeđuje ljubav, ona je jača od svih zala. Zato je u ovim knjigama najdraži neprijatelj, osvajač, a ratnik se voli, zavodi. Kao i u svim dvorcima postoje zakulisne radnje, šuškanja, podmetanja, ali čestito i čisto srce hrabrih djeva na kraju pobjeđuje. Riječ je o lakšem štivu koje se lagano čita, koje nas ne opterećuje. Štivo za opuštanje nakon napornog radnog dana. Knjiga je dobila srednju ocjenu 3,31. Zapravo, kod ovih knjiga zamjerili smo premalo povijesti, iako su radnje smještene u zanimljivi povijesni konteks, premalo je opisa prekrasne škotske prirode koja se tek nazire u romanu i premalo je unutarnjih doživljaja glavnih likova. Djeluju kao slika u kojoj nema sjena, tananih prijelaza boja koje daju nijanse, dubinu. Autorica nije uspjela uspostaviti dijalog između likova i čitatelja i nje same. Mi ne znamo, ne osjećamo ono što oni znaju, osjećaju jer toga nema. Radnja se događa, nema otkrivenih emocija iako vole, nadaju se, ubijaju, čine zlo. Sve je plošno.

Pošto je tema sastanka bila ljubavni roman i ozračje u knjižnici je bilo ugodno jer ipak je riječ o pozitivnim emocijama. Bilo je to lijepo druženje, raspravljali smo o pročitanim knjigama, autorici, glavnim junakinjama i zaključile smo da su one bile vrlo hrabre za vrijeme u kojem su živjele. Prave heroine, samosvjesne, inteligentne, domišljate. Na njih se njihov odabranik mogao osloniti.

„Nije Valentinovo, al’ je Valentina“ slogan je ovog susreta, a moderator cijelog sastanka, njegova voditeljica bila je Valentina, naša vjerna i draga članica.

Za sljedeći sastanak Čitateljskog kluba, drugi utorak u mjesecu, 06. srpnja 2021. u 18,30 sati u prostorima Knjižnice, čitamo putopise jer vrijeme je godišnjih odmora, a ova putovanja ne trebaju maske, cjepiva, testiranje, dovoljan je udoban kauč i malo slobodnog vremena pa gdje god Vas knjiga ponese. Vi birate što čitate.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content