Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Narod knjige“ Geraldine Brooks roman je koji nas je okupio po šezdeset i drugi put u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Riječ je o djelu australske književnice i novinarke koja je u Sarajevu, kao reporterka za Wall Street Journal, izvještavala o kriznom područja Bosne. Saznanje o sudbini prelijepog umjetničkog djela, Sarajevske hagade, očarao ju je, kao i priča o njenom spašavanju da je morala napisati ovu knjigu. Priča koju nalazimo u romanu je povijesna sa zamišljenim događajima koji okružuju junake romana u vremenu od šest stoljeća. Djelo je prevedeno na 28. jezika svijeta.

Ovo je priča o jednoj čudesnoj knjizi, Sarajevskoj hagadi, koja je svojom ljepotom i posebnošću preživjela stoljeća zahvaljujući kao prvo ljudima koji su je stvorili, odnosno onima koji su je svojom hrabrošću, ljubavlju sačuvali od svih onih kojima su ljepota, ljubav, mir i sam život strani. Sarajevsku hagadu smatraju jednom od najintrigantnijih i najvrjednijih knjiga današnjice i jedna je od najstarijih sačuvanih židovskih iluminiranih tekstova. Vješto ispreplićući sadašnjost i prošlost, različitost kultura i religija, autorica nas vodi kroz burna razdoblja europske povijesti, previranja, ratova i progona, uništavanja, strahova, ali i umješnosti, kreativnosti, hrabrosti i smjelosti onih koji su bili u dodiru sa Hagadom kao njeni tvorci i spasitelji. Sudbina jednog naroda postala je sudbinom jedne knjige koja je više puta bila u velikoj opasnosti tako da je njeno postojanje postalo simbolom neuništivosti i slobode. Nižući priče koje tvore sudbinu ove knjige i njenog naroda, krećući se iz sadašnjosti u prošlost sve dublju i dublju, autorica nam dočarava određeno vrijeme mirisima, bojama, odjećom, običajima, svjetonazorima, atmosferom. Teška su to bila vremena za narod i knjigu, ali postojali su ljudi koji su dokazali da razlike postoje da bi nas oplemenile i spajale.

Roman „Narod Knjige“ čitali smo pozorno, jer ovo je štivo koje od čitatelja iziskuje upravo to. Iako je knjiga podijeljena po poglavljima, većinom su duga pošto je jedno razdoblje postojanja knjige ispričano jednim poglavljem. Roman nas je dojmio, dosta toga smo mogli naučiti o pravljenju boja, kistova, pergamenta, podsjetili se na neka razdoblja povijesti. Knjiga je od članova kluba dobila srednju ocjenu 4,33 i toplo ju preporučamo.

Za sljedeći susret, točnije 8. studenoga 2022. u 17.30 sati, a koji se nalazi u Mjesecu hrvatske knjige, čitamo odabrane hrvatske književnike i njihove novije naslove knjiga. Moto ovogodišnjeg Mjeseca knjige je “Misli na sebe – čitaj“ kako smo i naslovili ovaj susret dajući tako naglasak na potrebi za knjigom i knjižnicom.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content