Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kao članovi Čitateljskog kluba čitali smo knjige različitih žanrova, tema i stilova, pisce iz različitih kultura i jezika. Čitali smo priče globalno važne, ali i one koje su progovarale o važnosti malog čovjeka i njegove sudbine. Brusili smo vještinu opažanja detalja u knjizi, a koje ranije nismo uočavali, drugi su nas navodili da primijetimo i nešto novo, slobodno smo iznosili svoje mišljenje, podržavali tuđe.

Susret održan 8. studenoga 2022. posvećen je suvremenim hrvatskim piscima i njihovim djelima jer Mjesec je hrvatske knjige. Čitali smo različite knjige. Budući da rijetko čitamo hrvatske pisce, odlučili smo obilježiti ovaj mjesec upravo knjigama koje su napisali pisci koji su iznikli iz domaćeg miljea. Zanimalo nas je na koji način pišu, koje ih teme okupiraju.

Čitali smo Zorana Ferića, Juricu Pavičića, Ivanu Šojat, Sandru Antolić, Anu Došen, Mariju Andrijašević, Zorana Žmirića, Ivicu Ivaniševića, Mirka Valenta, Igora Ivkova, Karmelu Špoljarić, Olivera Jukića, Branku Erdelji-Štivić, Stanislavu Nikolić, Vedranu Rudan, Lanu Bastašić, Ivanu Sajko.

Romani, zbirke priča koje smo čitali za ovaj mjesec vraćale su nas u prošlost, glavni likovi pripovijedali su o odrastanju, obitelji, tragali za korijenima, borili se za svoju egzistenciju, ali s osjećajem topline i ljepote. Neke od priča nadahnute su trenutcima nadnaravnog snoputnika, kućnih duhova. Krimić postavljen kao obiteljska saga s razrađenim likovima i glavnim likom koji traži izlaz iz začaranog kruga laži i negiranja nas je zainteresirao. Tu su i knjige izgubljenih ljubavi i bitke sa stvarnošću, ali i priče sa negiranjem ljubavi i svega što je sveto, neke su nas šokirale. Susreli smo likove koji su postali dio neke priče bez da ih je netko pitao, zatekli su se, zaglavili na pozornici događanja, otrgnuti iz svoga svijeta u visine lebdećih oblaka. Tu su i priče koje su nas fascinirale, priče mističnog realizma koje govore o ratu, ali nema gorčine jer priča daje nadu, kao i sam život.

Druženje uz priču o hrvatskoj knjizi i hrvatskim piscima protekla je u ugodnoj atmosferi, pozorno smo slušali jedni druge, bili znatiželjni, propitivali jedni druge, zanimao nas je kraj svake priče, stil pisanja, preporuke. Zanimljivo je da nam je jedan član kluba poslao osvrt pročitanog iz daleke Turske. Redovito nas prati i čita zajedno s nama iako je već duže na putu prema Iranu na triciklu.

Pročitane knjige ocijenili smo sa srednjom ocjenom 3,6.

Za sljedeći susret, 13.prosinca 2022. čitamo knjige inspirirane godišnjem dobu i blagdanima koji nam dolaze u susret.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content