Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kao što je naša dugogodišnja članica knjižnice i članica čitateljskog kluba rekla, sinoć su se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina susreli “nesalomljivi” ljubitelji lijepe književnosti.

Unatoč lošem vremenu odaziv je bio dobar, a sama rasprava je bila živa i zanimljiva. Svi smo pročitali knjigu američke spisateljice Patricie Highsmith i njenog “Talentiranog gospodina Ripleya”, a neki su pogledali i film snimljenoga na osnovu ovoga romana, tako da smo sa različitih pogleda analizirali djelo. Nesumnjivo, roman nas je sve “dojmio”, odnosno glavni lik ovoga romana, gospodin Ripley. Iako se sa gospodinom Ripleyem baš nije šaliti, on nas nije oneraspoložio, dapače, jučer je bio Svjetski dan smijeha pa smo se unatoč njemu smijali. Naravno, mada nas je namučio dok smo proživljavali čitajući knjigu, u čemu je spisateljica uspjela, susret je bio prava katarza od talentiranog gospodina Ripleya. Knjiga je dobila prilično visoku ocjenu, točnije, srednja ocjena je 4,54. Ipak je Patricia Highsmith za ovo djelo dobila nagradu Edgar Allan Poe koje dodjeljuje Društvo američkih pisaca misterije.

Za sljedeći susret čitateljskog kluba najviše glasova dobila je knjiga “Ja sam glasnik” Markusa Zusaka. Priča je to o običnom čovjeku koji nehotice postaje glasnik za sve nezbrinute, u nevolji ili u problemima. On mora pronaći odgovor na pitanje – tko je tajanstvena osoba koja mu ostavlja poruku ? I zašto baš njemu? Pisac spretno plete mnoštvo ljudskih sudbina, radosti, tuge, ljubavi.

Nadamo se da u životu nećemo susresti “gospodina Ripleya”, naći se na putu njegovog cilja, ali ako knjigu želite posuditi i pročitati, imamo je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanoga sa drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatiti ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Koliko je samo ljudi započelo novu eru u svom životu pročitavši knjigu!
(Henry David Thoreau)

Skip to content