Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

    U utorak, 10. listopada 2023. održan je novi susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Za 74. susret čitali smo knjigu neobičnog naslova “Accabadora“ talijanske spisateljice Michele Murgie. Knjiga nas je privukla svojim tajanstvenim naslovom, a čitajući je i nesvakidašnjim likovima, temama. Radnja romana odvija se u izmišljenom mjestu na Sardiniji pedesetih godina 20. stoljeća, ruralnoj sredini u kojoj ljudi žive tradicionalnim životom i gdje je svatko svakoga poznavao. Otočno mjesto u kojem život nije bio lak, postojanje običaja, rituala, praznovjerja mještane je još više povezalo u teškim vremenima u kojima se još uvijek osjećao teret rata. Iz te sredine izdvaja se lik accabadore, one koja završava, Tzie Bonarie koja je ponekad, po pozivu teško bolesnim osobama pomagala činom milosrđa. S druge strane „dijete duše“, Maria Lista, djevojčica je od šest godina, četvrta kćerka siromašne udovice koja biva usvojena od starije seoske krojačice Bonarie. Tim prešutnim dogovorom dijete stječe status nasljednice, a u zamjenu za brigu posvojiteljice u starosti. Nameću se dvije glavne teme koje nas navode na razmišljanje o eutanaziji, činu milosrđa koji je bio duboko prisutan u narodima, aktualan i danas, kao i čin posvojenja djece.

Ljepota ovoga djela leži u stilu pisanja, lirskom. Donosimo dio osvrta naše vjerne čitateljice koja je lijepo, kao i uvijek, napisala o pročitanoj knjizi: „Mislim da je autorica sjajno prenijela tmurnu i tajanstvenu atmosferu u kojoj dišu i žive njezini likovi. Jezik pun krasnih misli izrečenih samo dopola, ostatak se naslućuje iz onog što nije izrečeno. Grube stvari se ne navode svojim najtežim imenima, naznačuju se tako da čitatelj mora sam zaključivati, često tek na mnogo kasnijem mjestu u knjizi.“ Članica je izdvojila jedan ulomak iz knjige koji i sami navodimo i dobar je primjer ljepote spisateljičine rečenice, njenog stila pisanja: „Kao oči sove, postoje misli koje ne podnose danje svjetlo. Mogu se roditi samo noću, kad djeluju kao mjesec, i plimu i oseku ćutila pomiču u neki nevidljivi zakutak duše.“

Ono što nam se svima svidjelo u ovome romanu upravo je ta jednostavnost pripovijedanja gdje je spisateljica riječima, zarezima, točkama nama, čitateljima uspjela dočarati atmosferu u kojoj su se odvijale radnje, događaji nizali, krajolici, likovi nam se predstavljali, a čitajući s lakoćom smo pred očima imali slike, osjetili dileme, otvorena pitanja, kolebanja. Spisateljica nas je uspjela, svojim umijećem pripovijedanja, lakim i čitkim, punim misli, uvući u samu bit romana i ta vještina je nositelj ljepote ovog djela jer ovo djelo priželjkuje aktivnog čitatelja.

Roman „Accabadora“ talijanske spisateljice Michele Murgie od članova Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina dobila je srednju ocjenu 4,64.

Sljedeći susret Čitateljskog kluba održat će se u utorak, 14. studenoga 2023. u 17,30 sati. Čitamo knjigu „Čitateljica u potrazi za sretnim završetkom“ švedske spisateljice Katarine Bivald. Roman je o knjigama, knjižarama, čitanju i ljudima koji su dozvolili, čitajući ih, da se promjene jer knjige imaju i moć da spajaju ljude.

Od 15. listopada do 15. studenoga 2023. „Mjesec je hrvatske knjige“, posjetite nas jer kao što jedan od mnogih citata iz naše sljedeće knjige za čitanje kaže: „Postoji čitatelj za svaku knjigu. I knjiga za svakog čitatelja“. Možda Vas Vaša, ona prava knjiga još uvijek čeka. Potražite je na policama Vaše Gradske knjižnice i čitaonice Slatina.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content