Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

U utorak, 12.04.2017. godine u 18.30 sati održan je novi susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Povod susreta bila je knjiga “Pohane zelene rajčice” poznate američke spisateljice Fannie Flagg. Roman je, inače, doživio i svoju filmsku verziju, za kojega je scenarij napisala autorica Flagg i priskrbio joj nagradu Grammy. Knjiga je pobudila pozitivni doživljaj kod članova kluba i atmosferu američkog Juga dvadesetih, tridesetih godina prošlog stoljeća čitatelji su osjetiti na svakoj stranici romana i to ih je oduševilo kod spisateljice. Vješto vođenu radnju romana, spretno slaganu priču iz prošlosti u sadašnjost i nazad stvarajući od dijelova, fragmenata cjelinu, uspješnu poput mozaika prepoznali su članovi čitateljskog kluba. Topla priča iznikla je iz surovom svijeta segregacije, velike ekonomske krize, rata, smrti. Prijateljstvo, odanost, lojalnost, ljubav, plemenitost davalo je snagu likovima ovoga romana, zaključili su članovi klub.

Mislim da svi volimo pročitati knjigu u kojoj možemo mnogo toga naučiti, a ono što ova knjiga uči je i filozofija jedne od junakinja romana, Niny Theadgode da, bez obzira na svu težinu života, prolaznost svega, gubitke ne treba biti potišten, već zahvaljivati za sve blagoslove u životu, a u svakom ga ima toliko da ih se ne može prebrojiti. Treba ih samo prepoznati. Toplu atmosferu američkog Juga, jake i smjele likove romana, njihov zdrav humor, filozofiju života iznesenu u ovoj priči, preko galerije likova još dugo ćemo pamtiti. Roman “Pohane zelene rajčice” Fannie Flagg oplemenjuje njenog čitatelja. Knjiga je dobila srednju ocjenu 4,54.

Za sljedeći susret čitateljskog kluba, drugi utorak u mjesecu, 09.05.2017. u 18,30 sati odlučili smo se za knjigu “Celestinsko proročanstvo” Jamesa Redfielda, sociologa s magisterijem iz psihologije. Riječ je o inspirativnom romanu koji podsjeća na Carlosa Castanedu ili Richarda Bacha.”Celestinsko putovanje” priča je o pustolovini jednoga Amerikanca koji, progonjen od vlasti, kroz peruanske prašume i visove traga za neuhvatljivim drevnim Rukopisom. Jedan je od romana koji je čarolijom svoje priče motivirao mnoge čitatelje.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog sa drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatiti ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

 

Skip to content