Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

001Uspjeh romana Lauren Weisberg “Vrag nosi Pradu” leži u radnji romana i činjenici da tisuće i tisuće djevojaka širom svijeta sanja upravo o poslu kakav je dobila Andrea, glavna junakinja romana: ona je pomoćnica urednice jednog od najglamuroznijih modnih časopisa. Njezin novi ured izgleda kao iz bajke: dizajnerski namještaj, hrpa prekrasnih cura i fenomenalnih frajera čija savršena odjeća ocrtava njihova još savršenija tijela. No, bajka ima i svoju ružnu stranu: ispod skupe šminke i najtrendi frizure, njezina šefica, neprikosnovena kraljica modnih časopisa, Miranda Priestly, utjelovljenje je samoga vraga.

Pri samom početku čitanja Tajanina romana, naslućujemo da se radi o istom: velike firme melju svoje male zaposlenike. Samo što je u Tajaninu romanu gorka pilula stvarnosti otopljena u hrvatsku zbilju i svakodnevicu u kojoj vladaju velike korporacije u stilu“harakiri na balkanski“: nepotizam, način na koji posluju, kako nagrađuju svoje zaposlenike. Ovaj roman je sve, samo ne ono što bi trebao biti dobar posao. I to još preko rođačke veze i obećanjem o šest tisuća kuna koje nikada nije vidjela.
Roman nosi autobiografske elemente, i autorica nam sugerira : „Izaberite profesiju koju ćete voljeti. Ne prihvaćajte poslove samo zbog novca, koji vam možda nikada neće biti isplaćen.

U knjizi „Vrag nosi Pradu“ , glavna junakinja, kako smo već naveli, uspije „upasti „ na posao o kojem sanja i ona, ali i tisuće djevojaka. Ne uspijeva ga zadržati jer ne može podnijeti „šeficu iz pakla“, ali i većinu drugih zaposlenika koji „igraju“ po njezinim pravilima.

005

Naša Veronika upala je u ono zbog čega jedan, možda i mali dio političke elite, čami u istražnim zatvorima. U jednom trenutku osjeća se izgubljeno, bolesno i beznadno jer shvaća da ponekad mora i odigrati ulogu potpisivača ne dovoljno istraženih okolnosti u kojima su se dogodile štete koje isplaćuje Korporacija u kojoj radi. Može li ona to? Većina zaposlenika Korporacije slijepo se pokorava „pravilima“ , čineći sve što i kako je naloženo. Može li to Veronika?“ Tu nastaje prava crna rupa mobinga u koju upada Veronika. Najvećim dijelom zbog toga što i većinu svojih kolega podsjeća na „živo blato „ u koje su upali, a ne mogu se pomaknuti, a kamoli izvući. U trenutku kada i Ante treba otići iz Korporacije, Veronika zna točno kako stvari stoje. Hoće li je uspjeti istjerati?

Ovaj književni susret omogućila je nakladnička kuća AGM iz Zagreba i idejna začetnica Tribine „Pisci u izlogu“, Vera Sesar. Tribina se redovno održava u Teslinoj 7, knjižari nakladničke kuće AGM. Gošća tribine bila je i Tajana Obradović, koja se danas predstavila našoj čitalačkoj publici.

Publici se obratila još jedna mlada spisateljica, Suzana Bosnić predstavljajući svoju zbirku kratkih priča „Pod zemljom u velikim cipelama“.

Kako je danas Dan svjetske knjige i autorskih prava, jučer je svoj dan slavila hrvatska knjiga, početkom mjeseca prigodno smo obilježili i Dan dječje knjige, a nastavlja se i danas predstavljanjem knjiga našeg hrvatskog Andersena, izvrsnog Želimira Hercigonje, želim Vam, još mnogo uspješnih dana u životu kada ćemo se ovako sretni družiti s knjigama i dragim nam ljudima.

Ana Knežević

Skip to content