Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jučer je u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Slatina održana kreativna radionica izrade nakita “Šareno, obojano, razigrano…”.

Maštovite i kreativne polaznice radionice, koristeći materijale iz domaćinstava (konac, filc, platno, dugmad, igle, škrobno brašno…) stvorile su jučer na radionici niz predivnih narukvica, ogrlica i broševa.

Povod ovoj radionici bile su dvije godišnjice koje se obilježavaju u kolovozu – 520 godina od prvog putovanja Christophera Colomba (03. kolovoz) i Međunarodni dan starosjedilačkog stanovništva (09. kolovoz).

Davne 1492. godine iz Španjolske put Atlantskog oceana otisnula se flota brodova: Santa Maria, Pinta i Nina. Nakon dugog putovanja, kročili su na tlo Novog Svijeta. Mislivši da je otkrio put za Indiju, Columbo se bacio na koljena, poljubio tlo i zahvalio Bogu. Njegovu zabludu riješio je Amerigo Vespucci, a Novi Svijet od 16. stoljeća počeli su nazivati Amerika.

Velika geografska otkrića potaknula su mnogobrojne ekspedicije europskih brodova na put oko svijeta, u neistražene krajeve. Tamo su ih dočekivali gostoljubivi domoroci, koji su živjeli u skladu sa prirodom. Zahvaljivali su joj kiteći se i ukrašavajući plodovima Majke Zemlje.

Prvi komadi nakita bili su od prirodnih materijala – kosti, zuba, drveta, kamena, perja… Nakit se koristio za pokazivanje bogatstva, kao simbol pripadanja nekoj grupi, kao simbol moći…

U moderno doba nakit se koristi uglavnom za ukrašavanje. Spajanje europskog dizajna s orijentalnim tehnikama, pojava novih materijala i tehnika bojanja, doveli su do povećanja raznolikih stilova. Danas je nakit moderniji i raznovrsniji nego ikad prije.

Skip to content