Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

U ponedjeljak, 27. veljače 2023. posjetili su nas učenici 3.a. razrednog odjela OŠ Josipa Kozarca Slatina sa svojom učiteljicom Gordanom Kovač. Tema kojom su nas posjetili je njihov lektirni naslov „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ Ivane Brlić-Mažuranić. Zanimljivo je što je dan prije, 26. veljače obilježavan „Svjetski dan pripovijedanja bajki“, a tko je bio umješniji u tome od naše spisateljice koju zovu hrvatskim Andersenom.

Učenicima je priča o šegrtu Hlapiću bila poznata tako da smo uz svesrdnu pomoć njihove učiteljice pristupili joj na sasvim drugačiji način.

Putem fotografija na malome ekranu prošetali smo od Ogulina, gdje je rođena naša spisateljica, do Slavonskog Broda, gdje je živjela većinu svoga života. Divili smo se Ivaninoj kući bajke u Ogulinu koja oživljava čarobni svijet koji je za djecu i ne samo njih, osmislila naša spisateljica. Slavonski Brod je u dane Ivanina rođendana, 18. travnja, stjecište mnogih manifestacija pod nazivom „U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić“ te smo zavirili u djelić ove atmosfere. Istaknuli smo veličinu stvaralaštva ove naše spisateljice na kojoj su odrastale mnoge generacije, a posebno mjesto u srcima mnogih naših pisaca za djecu imao je roman „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ kojeg smatraju jednim od najboljih romana za djecu na svijetu.

U goste nam je došao sam šegrt Hlapić koji je sjeo na „Vruću stolicu“ s koje je odgovarao na pitanja znatiželjnih učenika. Pozdravili smo ga glasnim pljeskom, a on je spretno, kako samo on zna, odgovarao na razna pitanja. Našeg junaka i gosta nije zbunilo ni jedno pitanje već je pametno zborio. Pozdravili smo i njegovu družicu, dragu Gitu koja je veselo i mudro odgovarala na svako pitanje, pa i ono škakljivo. Znamo da u životu nije sve dobro, svakoga se dotakne i neko zlo te smo razgovarali i o Crnom čovjeku, gospodaru cirkusa, ali i Grgi i majstoru Mrkonji koji zahvaljujući Hlapiću postaju dobri.

Djeci se svidjela zanimljiva radionica u kojoj smo ih podijelili u skupine, a oni su trebali, potaknuti pročitanim djelom, uz pomoć mašte i dogovaranja napraviti svoje malo djelo. Teme su bile vezane za crnu kroniku, gospodarstvo, oglase, pismo majstorici, majstoru Mrkonji. Imajući u vidu pročitano djelo trebali su napraviti korak naprijed i iskoristiti sve svoje zajedničke kreativne sposobnosti kako bi osmislili i zapisali svoju priču proživljenu kroz čitanje i razgovaranje o njoj.

Na kraju druženja pročitana je pjesma „Mali šegrt“ Paje Kanižaja, a djeca su sa velikim uživanjem otpjevali pjesmu „Jabuko, jabučice“.

Bilo je lijepo, veselo, drugačije, poučno…

Skip to content