Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uoči Međunarodnog dana dječje knjige 02. travnja, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetili su u ponedjeljak, 25. travnja 2019. učenici Osnovne škole Davorina Trstenjaka iz Čađavice.

Knjižničarka ih redovno pri posjetima Knjižnici upozna sa službama i uslugama knjižnice primjerenih njihovu uzrastu, a učenicima prvih razreda pokloni članstvo.

Kako se bliži Međunarodni dan dječje knjige i rođendan Hansa Christiana Andersena, knjižničarka je s učenicima razgovarala o Ivani Brlić Mažuranić. Ona je svjetski poznata i priznata dječja spisateljica, a dva je puta predložena za najveće svjetsko priznanje, Andersenovu nagradu, i od tada je mnogi i nazivaju hrvatskim Andersenom. Bila je prva spisateljica koja je u Hrvatskoj postala članicom Akademije. Godine 1937. bila je predložena za Nobelovu nagradu.

Njezina „Šuma Striborova“ danas je istinski zaiskrila iz očiju, srca i usta učenika koji su o njoj učili u školi i čitali je. Priča je prezentirana i na velikom platnu, a poletjela je do svih kutaka Knjižnice prenoseći riječi pune vjernosti, hrabrosti i dobrote namijenjene čuvanju vjere u istinske ljudske vrijednosti.

Priča se odlikuje jednostavnošću i skladnošću, bogatstvom izraza, sjajno izraženim dramski suprotstavljenim licima, prelijepim ilustracijama, igrom stvarnog i nestvarnog te dubokom moralnošću poruke priče.

U središtu priče je neiskusni sin za koga se bore: majka kao čuvarica kućnog ognjišta i doma, koja je spremna na svaku žrtvu iz ljubavi prema sinu, ali osjeća obvezu da postavi sina na pravi put. Njezina suprotnost je zla snaha koja je, iako mlađa, zbog mnoštva grijeha ukleta i pretvorena u zmiju, ali ima drugačiji, naivniji oblik ljepuškaste djevojke. Teško je pobijediti takvo zlo, ali je majka stavila život na pladanj i odrekla se mladosti i zabave jer joj je milija njezina nesreća i saznanje da ima sina nasuprot mlade hvalisave i proždrljjive snahe koja traži žrtvu koja će je osloboditi na svoju vlastitu nesreću.

Ova priča iznikla je noseći osnovu narodne priče, njezin veliki završetak više odaje duh kršćanske legende.

Skip to content