Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Poštovanim korisnicima i građanima našega Grada želimo sretnu Novu godinu uz novu pustolovinu čitanja za koju smo priredili sve najtraženije naslove lijepe književnosti i publicistike, knjige za djecu i velik broj elektroničke građe!

Lijepa književnost: Top 5 najtraženijih naslova

 

1. Anna Tod: “Poslije svega pad“ – 2. dio

poslije_svega_pad_2U četvrtom nastavku ljubavnog serijala američke autorice Anne Todd, koji je – s više od milijardu pregleda – postao globalni fenomen umrežene generacije, čeka vas pravi vatromet strasti, ljubavi i drame, začinjen neočekivanim obratima i šokantnim otkrićima. Sve zbog čega milijuni čitatelja diljem svijeta vole ljubavnu priču Tesse i Hardina. Poslije svega, priča je o djevojci Tessi, odlikašici u vezi s pouzdanim, stabilnim mladićem i majkom koja joj želi život u kojem nema puno odstupanja od zacrtanog, sigurnog plana. stvari se mijenjaju kad prvog dana odlaska na studij Tessa upozna Hardina, problematičnog mladića koji živi po vlastitim pravilima.

Naravno, Tessi i Hardinu dogodi se ljubav, ali turbulentna ljubav u kojoj štošta moraju doznati kako jedni o drugome, tako i o sebi samima. Poslije svega, prvi dio serijala o ljubavi koja ne poznaje granice, mlada američka spisateljica Anna Todd počela je objavljivati na online platformi wattpad, inspirirana likom Harryja Stylesa iz benda One direction.

Nije prošlo dugo da njezin serijal obori sve rekorde čitanosti te – s više od milijardu pregleda – dobije titulu najveće internetske senzacije našeg doba. Mlada američka spisateljica brzo je privukla pažnju najvećih izdavačkih kuća, a prošireno izdanje romana gotovo će istodobno biti objavljeno u 26 zemalja svijeta. kao jedan od spisateljskih uzora Anna Todd navodi spisateljicu E. l. James i njezin roman 50 nijansi sive, koji je također izvorno započeo kao fan-proza, a nije malen broj onih koji poslije svega nazivaju i novom inačicom 50 nijansi sive. već su prodana i prava za filmsku ekranizaciju romana koju će producirati Paramount Pictures. (lifeofabookwormbyninaeudora.blogspot.hr)

2. Slavenka Drakulić: “Dora i Minotaur“

dora-i-minotaurPablo Picasso, najveći slikar dvadesetog stoljeća, i Dora Maar, njegova muza, fotografkinja, umjetnica, žena na plaži i žena koja plače – kakav je bio njihov ljubavni odnos u burnim godinama od predvečerja Drugoga svjetskoga rata do njegova kraja, u najvažnijemu slikarskom razdoblju slavnoga umjetnika?

U romanu Dora i Minotaur: Moj život s Picassom Slavenka Drakulić na osnovi Dorine pronađene bilježnice rekonstruira njezin život, njezinu patnju i radosti, život u kojem je ona bila važnim dijelom pariškoga nadrealičstičkoga umjetčničkoga kruga. Paul Éluard, Jacques Lacan, Georges Bataille i mnogi drugi slikari, pjesnici i filozofi s kojima je Dora Maar prijateljevala dio su ovoga fascinantnog zapisa koji razotkriva njezinu intimu i ovisnost o Pablu Picassu, čovjeku koji je u svemu, od odbačene žice do svojih žena i ljubavnica, vidio samo materijal za svoje stvaralaštvo.

Dora i Minotaur veličanstven je portret žene koja je doživjela slom dijeleći život i ideale sa strastvenim genijem, roman koji nijednoga čitatelja, a pogotovo čitateljicu neće ostaviti ravnodušnim prodirući duboko u psihu najvećih umjetnika, koje osjećamo kao svoje životne suputnike i supatnike. (www.fraktura.hr)

3. Mani Gotovac: „Snebivaš me“

snebivas-meLjubav, glazba i smrt kao ključ za čitanje

Gotovac svoj roman ispisuje služeći se narativnim tehnikama različitih žanrova: stvarnosnom prozom, dramskim dijalozima, lirskim pasažima, bajkom, elementima trilera… Sve to umrežuje i spaja svojim prepoznatljivim, emotivnim i jezgrovitim autorskim rukopisom. Naslov knjige svojevrsni je oksimoron, jer “snebivaš me” znači istodobno “dovodiš me u nedoumicu, skandaliziraš me, užasavaš me”, ali i – “zadivljuješ me neobičnošću svoje pojave”.

Među brojnim izmišljenim likovima u knjizi se pojavljuju i mnoge stvarne osobe, poznate iz javnog života, poput Vanesse Redgrave, Vinka Brešana ili Angeline Jolie i mnogih drugih, a roman čitatelja u svoj svijet uvlači već samim svojim ovitkom, napravljenim kao ogledalo u kojemu se zrcali lice čitatelja. Urednik Velimir Visković kazao je kako je riječ o romanu “rođene pripovjedačice, žene zanimljivog života koja o tom životu ima što za ispričati”.

“Mani je napisala zanimljivu i dobru knjigu koja pokazuje njezinu sposobost pronicanja ne samo u žensku psihu, čije mehanizme sjajno poznaje, već pokazuje i da ona dobro poznaje i muškarce”, istaknuo je Visković. Na svojem fikcijskom prvijencu autorica je radila četiri godine, slažući “sloj po sloj”, a rezultat je knjiga koja odiše duhom “kreativne, stvaralačke, nemirne energije jedne rođene kokete”, dodao je. (www. jutarnji.hr)

4. Ian Caldwell: “Peto Evanđelje“

peto-evandjelje-muHvaljeni triler PETO EVANĐELJE drugi je, dugoočekivani roman američkog pisca Iana Caldwella.

Radnja romana, koji se u cijelosti odvija u Vatikanu, događa se 2004. godine „kada je papa Ivan Pavao II na samrti poželio da se katolici i pravoslavci opet ujedine“, uoči otvaranja izložbe koja se radi u najvećoj tajnosti.

Svega tjedan dana prije otvaranja, kustos izložbe je ubijen, a iste noći provalnici upadaju u dom grkokatoličkog svećenika, oca Alexa koji živi u Vatikanu s petogodišnjim sinom.

Nakon što se istraga nađe u slijepoj ulici, otac Alex počinje sam istraživati, ali kako bi pronašao ubojicu mora rekonstruirati kustosovu tajnu povezanu s najpoznatijom kršćanskom relikvijom…

Napeti triler koji se istodobno čita kao potresna priča o žrtvovanju, oprostu i iskupljenju odmah nakon svog izlaska postao je bestseler New York Timesa. (www.poslovni.hr)

5. Lee Child: “Osobna stvar“

osobna-stvarJack Reacher vraća se u najnovijem trileru prepunom akcije. Možete otići iz vojske, ali vojska neće otići iz vas. Ne zauvijek. Ne u potpunosti. Riječi su to Jacka Reachera. I zaista, umirovljenog vojnog policajca opet su pozvali u službu. Ovaj put radi za Ministarstvo vanjskih poslova i CIA-u.

Netko je pucao na predsjednika Francuske u Parizu. Metak je bio američki. Udaljenost između strijelca i mete bila je velika. Koliko snajperista na svijetu može precizno pucati sa 1200 metara? Ne mnogo.

John Kott, odmetnuti američki snajperist, jedan je od njih. Izašao je iz zatvora nakon petnaest godina, a zatim mu se izgubio trag. Vjerojatno mu je meta sastanak na vrhu G8, s dovoljno svjetskih vođa da privuku svakog atentatora. Ako netko može zaustaviti Kotta, to je čovjek koji ga je već jednom pobijedio: Reacher. Iako bi radije radio sam, Reacheru se pridružuje Casey Nice, analitičarka početnica ovisna o tabletama za smirenje. No čeka ih težak put, pun okrutnih mafijaša, opasnih situacija i izdaja, a ako ih zarobe, pomoć neće stići. (znanje.hr)

Publicistika: Top 5 najtraženijih naslova

 

1. F. William Engdahl: “Izgubljeni hegemon“ – kontroverzna knjiga o Washingtonu i iIslamskoj državi

izgubljeni-hegemonCIA i Pentagon stvorili su i naoružali džihadiste kako bi ih iskoristili kao strojeve za ubijanje u borbi za američku prevlast u svijetu – najnovija je tema F. Williama Engdahla, kontroverznog i često žestoko osporavanog američkog autora, novinara i istraživača, koji se ponajviše bavi geostrateškim ekonomskim pitanjima.

Sam autor u svom proslovu navodi kako za razumijevanje psihopatskog, ubojitog bijesa džihadista i plaćenika IS-a valja posegnuti u povijest.

Potraga vodi k Prvom svjetskom ratu do Sykes Picota, povijesnim korijenima arapskog bijesa. Ide natrag u Egipat, u 1920-e i stvaranje sunitskog, islamskog kulta smtri poznatog kao Muslimansko bratstvo Hassana al-Banne.

Vodi do razvoja tog bratstva i njegovih poročnih saveznika te do različitih nemuslimanskih obavještajnih službi poput britanske MI-6, Heinricha Himmlera i nacističkog SS-a, a onda konačno i do začetka CIA-e početkom 1950-ih. (www.antenazadar.hr)

2. Yanis Varoufakis: “Globalni Minotaur“

globalni-minotaur“Globalni Minotaur” knjiga je koja je uzdrmala Europu. U njoj hrabri dojučerašnji grčki ministar financija Yanis Varoufakis otkriva kako su gramzljiva Amerika i nesposobna Europa dopustile bankarskoj eliti da opljačka cijeli svijet i dovede južnu Europu u dužničko ropstvo i do bankrota.

U knjizi s pomoću jednog mitskog primjera objašnjava o čemu je riječ.

Kao što su u antičko doba Atenjani morali davati žrtve nezasitnom čudovištu Minotauru, danas zemlje svijeta moraju hraniti modernog nezasitnog minotaura, američku ekonomiju pritisnutu dugovima i deficitom.

Minotaur je teško ranjen, ali još nije uginuo, pa i dalje guši cijeli svjetski ekonomski sustav.

Yanis Varoufakis u ovoj knjizi objašnjava zbog čega je 2008. godine izbila sadašnja kriza, zašto je mediteranske zemlje najteže podnose te kako se iz nje jednostavno može izaći.

On tvrdi da to financijsko čudovište treba uništiti. (www.mvinfo.hr)

3. Todd B. Kashdan i dr. Robert Biswas-Diener: „Svijetla strana vaše mračne strane“

svijetla_stranaIzbor i prijevod Mirjane Krizmanić

Američki psiholozi dr. Todd B. Kashdan i dr. Robert Biswas-Diener u knjizi “Svijetla strana vaše mračne strane” tvrde da griješimo u toj borbi samih sa sobom i da je pravi put – cjelovitost. To znači da se ne treba boriti s negativnim mislima nego ih valja iskoristiti za svoje napredovanje jer mogu biti itekako poticajne. Sreća i zadovoljstvo, kojima svi teže, zapravo nas zaustavljaju u napredovanju i opasivljuju, dok malo negativne ljutnje i bijesa zbog nepravde ili nekoga drugog problema mogu vas pokrenuti na djelovanje. Pokazalo se da češće dobiju ono što žele ljudi koji se ne ustručavaju u određenoj situaciji pokazati malo bijesa i ljutnje.

Da biste se mogli tako služiti svojim osjećajima, morate ih najprije dobro upoznati i osvijestiti što koji osjećaj znači i s kakvim je stanjem povezan. Stanje zadovoljstva, o kojem je napisano toliko uglavnom opravdanih hvalospjeva, ima svojih zamki koje nam se katkad mogu obiti o glavu. Nizom je istraživanja dokazano da, kad nam je ugodno i kad smo zadovoljni, slabije uočavamo detalje oko sebe, kao da postajemo djelomično “slijepi” za svijet koji nas okružuje. Tako postajemo, kažu psiholozi, lakovjerniji, manje uvjerljivi i udaljeniji od uspjeha. (www.budiin.hr)

4. Ljubica Uvodić-Vranić: „Neizgovorena pitanja i psihologični odgovori“

Neizgovorena-pitanja-i-psihologicni-odgovoriPitanja su važna jer ćemo se s pomoću njih približiti odgovorima. Ali samo ako ih uspijemo postaviti ili barem naslutiti, ako ne i izgovoriti. Važno je znati bojimo li se nekih tema i ostavljamo li pitanja o njima dirljivo neizgovorenima. Pitanja kao da vise u zraku. Tu su, a nisu izgovorena. To neizgovaranje katkad boli, straši, zabrinjava.

Nakon knjige “Neizgovorena pitanja i odgovori”, Ljubica Uvodić-Vranić nastavlja podsjećati nas na naša neizgovorena pitanja, ovaj put dajući im i psihologične odgovore, u skladu s naslovom svoje donedavne kolumne u Večernjem listu. Kako primjećuje dr. sc. Rea Fulgosi Masnjak: “Ova neizgovorena pitanja su i po težini i vrsti tema problema nastavak na prethodnu knjigu s istim naslovom. A obrađene su teme vrlo životne i raznolike.

Govori se o ozbiljnim i važnim pitanjima u partnerskim, poslovnim, prijateljskim i rodbinskim odnosima. Zbog toga se tu nalazi i teška, ali vrlo aktualna tema, kriza morala. I strah od gubitka morala – još pogubnije. I lažno opravdanje za vlastito nepostupanje: tvrdnja kako tobože morala više nema…” Ljubica Uvodić-Vranić nudi nam i u ovoj knjizi pregršt tema s primjerima pitanja i odgovora iz svoje prakse, uvjerena da do nekih vlastitih pitanja katkad možemo doći čitajući neka tuđa.

5. Peter Finn i Petra Couvee: “Afera Živago“

afera_zivagoTajne službe udružene u nastojanju da objave ljubavni roman

Novinari i znanstvenici Peter Finn i Petra Couvée proveli su mnogo godina pokušavajući otkriti istinu o prvom izdanju jednog od najpoznatijih ruskih romana. Pokazalo se da je slavni Pasternakov Doktor Živago na ruskom jeziku objavila CIA u sklopu svog propagandnog rata protiv SSSR-a. Couvée i Finn su za Ruski vjesnik govorili o rezultatima istraživanja navedenim u njihovoj novoj knjizi Slučaj Živago. Nakon višedesetljetnog truda poznati ruski pisac Boris Pasternak 1956. godine završio je svoj najpoznatiji roman Doktor Živago, epsku priču o ljubavi i patnji. Djelo je bilo značajan odmak od službene herojsko-radničke estetike. Sovjetske vlasti nisu dozvolile da se roman objavi, ali je rukopis tajno prenesen u Italiju.

Neimenovani britanski agent uspio je fotografirati rukopis romana Doktor Živago i proslijediti ga CIA-i. Po riječima Finna, postoje još jedna ili dvije tajne koje tek treba otkriti: “Jedno od najvažnijih pitanja je ime čovjeka koji je rukopis proslijedio britanskoj obavještajnoj službi.” Osobni susreti autora s ljudima iz Pasternakovog okruženja daju knjizi notu životnosti i autentičnosti. Iako su se opisani događaji odigrali prije više od pola stoljeća, radnja je često napeta kao u špijunskom trileru. Zbog reorganizacije unutar CIA-e, spomenuti dokumenti postali su dostupni javnosti početkom ove godine, dok su Couvée i Finn imali ekskluzivni pristup materijalima u vrijeme kada su radili na knjizi. (poslovni.hr)

 

Skip to content