Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Učiteljice prvih razreda Osnovne škole Josipa Kozarca: Sanja Hmelik, Jasminka Kesegić i Dijana Vuković, posjetile su sa svojim učenicima Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina provodeći jednu od aktivnosti naziva „Pričala mi baka“, a koja je dio Projekta prvog razreda: „Čarolija riječi“.

Svi učenici aktivni su članovi Knjižnice te su na samom početku, u suradnji s knjižničarkom, opisali svoje posjete Knjižnici, posuđivanje knjiga i druge usluge koje koriste.

Slijedilo je zatim vrijeme koje su učenici proveli u priči s bakom, umirovljenom učiteljicom Ljubicom Klement. Učenici su s velikom pažnjom slušali priče o djetinjstvu bez računala, o igri na otvorenom prostoru u slobodno vrijeme, životu na selu, pisanju na pločicama. Govorilo se i o tradicionalnom pečenju kruha od brašna dobivenog mljevenjem pšenice u dravskim mlinovima.

Ono što je naročito zaokupilo pažnju djece, život je u školi u to vrijeme, odnosi učitelja i učenika, zadaće koje su se pisale na pločicama, ali i nezgode koje su se pri tome mogle dogoditi.

Zanimljiva je i priča o načinu odijevanja kada se većina materijala izrađivala tkanjem od prirodnih materijala: pamuka i vune.

Vrijeme je proteklo kao u trenu. Baka je zatim čitala priče i bajke poznatih autora.

Skip to content