Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina održala je uvodnu pričaonicu i radionicu u obilježavanje 105. obljetnice smrti jednoga od najpoznatijih, najpopularnijih , a po mišljenju mnogih, i najboljih američkih pisaca, Marka Twaina.

Održana je pričaonica za učenike osnovne škole inspirirana romanom „Kraljević i prosjak“ i likovna radionica izrade kraljevske krune kojoj su se obradovali oni najmlađi. Knjižničarka je djeci priredila zanimljivosti iz života autora i prepričala radnju romana. Radi se o povijesnom dječjem romanu, napetom i uzbudljivom. U Londonu su istovremeno rođena dva dječaka. Dječaci rastu u izrazito različitim životnim sredinama, sve dok ih život slučajno ne spoji. Oni slučajno zamijene odjeću i tako, zbog njihove nevjerojatne sličnosti, siromašni prosjačić Tom preuzima identitet i dužnost Edwarda, prvo karaljevića, a zatim i kralja Engleske. Zaplet i rasplet radnje su zamršeni, ali ne i nevjerojatni i nemogući.

Twain je prvi uveo u roman žive, zbiljske dječake i djevojčice, s njihovim pozitivnim i negativnim crtama, iskrene, istinoljubive, znatiželjne, zaigrane, uvijek željne uzbudljivih događaja.

Autor je knjigu namijenio dječacima i djevojčicama, ali se iskreno ponadao da je se zbog toga neće odreći muškarci i žene.

Nakon prepričane radnje, djeca su sebe zamislila kao kraljevića ili prosjaka. Većina djeca odlučila se za izradu kraljevske krune te je u tom smjeru krenula likovna radionica.

U isto vrijeme, u Knjižnici su učenici viših razreda osnovne škole pisali zadaće i održavala se računalna radionica.

Pridružite nam se i Vi u četvrtak od 17,00-19,00 sati!

Skip to content