Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Povodom Dana Grada Slatine i u sklopu manifestacije “Ljeto u knjižnici“ u Gradskoj je knjižnici i čitaonice Slatina organizirano proglašenje najčitatelja za 2021. godinu i upriličeno nagrađivanje pobjednika za natječaj „Fotogram“.

Program je organiziran u dva dijela. U prvom smo nagradili autore najboljih fotografija koje su nam naši korisnici, članovi Knjižnice poslali, a tema je bila „Ljeto 2021.“ uz knjigu iz naše knjižnice.. Cilj natječaja je bio pokazati da su knjige naše vjerne suputnice gdje god mi bili, pa i na odmoru.

Natječaj se provodio u suradnji sa Digital Alfa studiom iz Slatine, vlasnik Robert Puhanić i Foto Vesna iz Slatine, vlasnica Vesna Tkalec. Ovim putem im se još jednom zahvaljujemo.

Zahvaljujemo našim vjernim čitateljima koji su se odazvali ovom natječaju pogotovo jer znamo da je vrijeme godišnjih odmora. Nadamo se da će i dalje dolaziti, posuđivati knjige, sugerirati nam, tražiti novo, bolje, … i tako nas motivirati da i sami budemo bolji, brži, kreativniji.

Nagrađene fotografije:

 1. SNJEŽANA KONTIĆ, javila se sa fotografijom „Morska pustolovina Ane i Ribice Srebrice“ – Nagrada je knjiga, poklon GKiČ Slatina i izrada željene fotografije na platnu, u velikom formatu (nagradu dodjeljuje Video Alfa).
 2. MONIKA ČVEK, sa fotografijom „Ljeto u gradu“. Nagrada je knjiga od GKiČ Slatina i okvir za slike od Foto- Vesna. ČESTITAMO.
 3. ANDREJ VRANJEŠ– fotografija“I u ronilačkoj školi, knjiga se voli! – poklon je knjiga iz GKiČ Slatina kao i album za slike (Foto VESNA).
 4. ANA HENIZ – nagrađena fotografija je „Čitaj i prirodi, ona te čuje“ – nagrada je fotografiranje za dokumente (Foto Vesna).
 5. KRISTINA ŠOKAC – fotografija – „Bilo kuda, knjiga svuda“ – nagrada je fotografiranje za dokumente (Video Alfa).
 6. AURA MARTINOVIĆ – fotografija – „Nigdje bez dobrog štiva“ – nagrada – ispis na keramičkoj šalici (Video Alfa).

Već tradicionalno se povodom Dana Grada Slatine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina organizira proglašenje najčitatelja. U GODINI ČITANJA posebna se pozornost u našoj Knjižnici, kao i u knjižnicama diljem Hrvatske pridaje popularizaciji čitanja i njegovom utjecaju na cjelokupni razvoj čovjeka. Naročito se ističe utjecaj čitanja na djecu.

U drugom dijelu programa nagrađeni su naši najčitatelji koji su podijeljeni u dvije kategorije: djeca i odrasli. Naši su vjerni članovi, a čitaju iz užitka, potrebe i kako je jedna naša najčitateljica rekla da joj je čitanje neophodno kao hrana.

Najčitatelji na dječjem odjelu Gradske knjižnice Slatina su:

 1. MARTA KANSKI – još je mala pa joj njeni roditelji čitaju, a Marta obožava slušati razne priče, a posebno priče o životinjama, bajke,.. prošla je kroz 78 svezaka knjiga, što znači da je tjedno čitano 1,5 knjiga.
 2. MARTINA NIKIĆ – već je bila naša najčitateljica, pročitala ukupno u godini dana 57 sv. knjiga. Bilo bi i više, ali Martina je i odlična učenica tako da joj je na prvom mjestu škola.
 3. NEVA CRNOBRNJA, djevojčica od skoro 5 godina, a sa mamom je dolazila u Knjižnicu još kao beba. Zaljubljenica je u knjige kao i njena mama. Naravno, Nevi roditelji čitaju, a ona sluša, pamti i uživa. Neva je pročitala ukupno 39 sv. knjiga.
 4. DAMJAN MATANČIĆ, Damjana poznajemo od njegove najranije dobi. Često je dolazio sa mamom,nekada bakom, a kad oni nisu mogli uskakao je tata. Kasnije se pridružila i seka Gabrijela. Voli čitati, crtati, a već je par godina bio jedan od najčitatelja. Pročitao je 39 sv. knjiga u godini dana.
 5. ANDREJ VRANJEŠ – osvojeno 3 mjesto sa 39 pročitanih knjiga u godini dana. Andrej je svestran, znatiželjan, uporan, marljiv. Takav je i u Knjižnici – Aktivan. Voli se družiti sa knjigama, ali i sa onima koji isto tako vole knjige tako da nas često posjećuje.

Djeca su naša budućnost, ona su snaga koja će jednog dana pokrenuti jedan sasvim novi svijet. Zbog toga je jako važno omogućiti djeci da imaju što više doticaja sa knjigom koja će im otvoriti jedan novi, čarobni svijet kreativnosti, stvaralaštva, inovativnosti, mašte. I zato se nadamo da će svaka godina biti GODINA ČITANJA.

ODRASLI – NAJČITATELJI

 1. Naša najčitateljica u 2021. je gospođa KATARINA BAĆANI, u godini dana pročitala je ukupno 146 sv. knjiga, skoro pa 3 knjige tjedno. Gospođa Katarina naša je dugogodišnja članica i već je nekoliko puta bila jedna od najčitatelja. Voli čitati sve osim krimića, nikako da je nagovorimo da se prebaci i na njih, a poslastica su putopisi.
 2. Još jedna naša vjerna i dugogodišnja članica Knjižnice, gospođa VJERA KRSNIK u godini dana pročitala je ukupno 101 sv. knjiga, što je u prosjeku skoro 2 knjige tjedno. Ovo nije prvi put da je gospođa Vjera jedna od najčitatelja Knjižnice. Inače gospođa Vjera je i članica Čitateljskog kluba.
 3. Gospođa MARA PETERKO – 88 sv. knjiga, više je puta jedna od najčitatelja. Članica je Čitateljskog kluba. Njene sfere interesa su različite. Ona je naša aktivna članica koja jako voli poeziju. Danas je to rijetkost.
 4. Gospodin SLOBODAN KOLARIĆ – pročitao 78 sv. knjiga u godini dana, što nije malo, 1,5 knjiga tjedno. Gospodin Kolarić izabrao je Knjižnicu kao mjesto na koje redovito dolazi i vrlo se dobro snalazi u labirintu knjiga.
 5. Gospođa TAMARA DORIĆ – pročitala 76 sv. knjiga, skoro 1,5 knjiga tjedno. Tamara je naša dugogodišnja čitateljica. Uvijek je čitala, a tu ljubav prema knjizi prenijela je i na djecu koja su i sama već godinama članovi knjižnice i aktivno sudjeluju u programima.
 6. Gospođa NEVENKA ČELIK – 65 sv. knjiga pročitala u godini dana, dugogodišnja je naša članica, vjerna. Dogodilo se par puta da nismo imali knjigu koju je gospođa Čelik htjela posuditi. To nam je bio poticaj da ih nabavimo.

„Ljeto u knjižnici“ bilo je plodonosno, sa puno radionica za djecu različitih tema, puno pročitanih knjiga, a vješte su ruke bile mnoge i uz priču iz knjiga stvarale čuda. Čitalo se, prepričavalo, crtalo, rezuckalo, lijepilo, bojilo… Upravo djeca sa ljetnih radionica svojim su sudjelovanjem razdvajali različite cjeline zamišljenog programa. Naša knjižničarka Martina angažirala ih je da u skupinama čitaju prigodne i zanimljive pjesme : Marijeta Jukić (Grad), Lucija Neravić (Pjesma o blagu), Petra Slačanac (Krug čitanja), Marko Marković ( Knjiga), Laura Martinović ( Knjige boli šaranje), Patrik Matić (Djevojčice iz moje ulice), Mirna Grgurić ( Dijete), Martina Atlić (Sunca u travi ), Marija Marinović ( Susret), Tara Djokić (Ljeto cijelo).

Zahvaljujući radionici „SLavimo“ u kojoj su djeca sa knjižničarkom oslikavali bijele majice održana je modna revija u kojoj su djeca obukla svoje majice koje su sami ukrasili simbolima svoga grada i prošetali između redova posjetitelja programa slaveći tako rođendan svoga grada.

Zahvaljujemo još jednom svima onima koji su se odazvali ovom programu. Našim sponzorima, „Foto Vesni“ iz Slatine i „Digital Alfa studiju“ iz Slatine koji su odvojili svoje vrijeme i sredstva kako bi upotpunili ovaj program. Našim članovima knjižnice koji su ovo ljeto na natječaj Knjižnice slali fotografije sa pročitanom knjigom posuđenom u našoj knjižnici. Hvala našim najčitateljima koji nas godinama prate i podržavaju i na kraju našim mladim članovima Knjižnice koji su ove i prošlih godina svoje slobodno vrijeme bez škole provodila u svojoj knjižnici.

Ljeto u knjižnici definitivno nije bilo dosadno. Bilo je živo, veselo, radno, poučno i zabavno. Posjećujte nas i dalje, posuđujte knjige, tražite, pronalazite.  Zapravo, Gradska knjižnica i čitaonica Slatina pripada vama, a mi je samo pokušavamo voditi što bolje možemo, osluškujući vaše želje, vaše nade, preporuke, upite, potrebe.

Svim članovima Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, građanima Grada Slatine želimo sretan Dan GRADA.

 

Skip to content