Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Članice su Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina proslavile šestu godišnjicu svojih druženja. Ovaj put izašli smo iz komoditeta Knjižnice u prostor Tene, poznate slatinske slastičarnice. Naime, 11. svibnja 2016. god. prvi smo se put sastali u prostorima Knjižnice kako bi oformili grupu zaljubljenika u lijepu riječ i svakoga mjeseca, drugog utorka u mjesecu, sastajali se i razgovarali o pročitanom djelu, svi čitamo isti naslov. Gledajući unazad prisjećali smo se naših prvih sastanaka u kojima smo bili uzbuđeni, znatiželjni, pomalo nesigurni u svojim prvim nastupima pred drugima koji dijele istu ljubav prema čitanju, ali su i različiti u svojim zapažanjima, spoznajama. Stidljivo smo iznosili svoja mišljenja, doživljaje pročitanog. Pošto smo različiti normalno je da su i naša zapažanja pročitanog istog teksta drugačija. Trudili smo se da kažemo kad nam se neka knjiga nije svidjela iako su svi drugi bili oduševljeni. Malo po malo, kako su susreti prolazili, postajali smo sve slobodniji i sigurniji, opušteniji, uspjeli smo da iskažemo svoje mišljenje o pročitanom djelu bez ugađanja drugima, a ujedno uvažavali tuđe mišljenje. To je i bit svih ovih druženja, čitati i slobodno razmišljati o pročitanom, podijeliti svoja zapažanja sa drugima, dozvoliti da čitatelj do tebe slobodno izrazi svoje misli koje je upravo suprotna od naših. Na taj način mogli smo upoznati i druge kutove nekog pročitanog djela. Gledajući unazad vidimo da je klub jedno vrijeme zamrznuo svoje djelovanje, preseljenje knjižnice u privremene prostore Vatrogasnog doma u Slatini gdje se vršila samo posudba građe. Preseljenjem u nove prostore, epidemija Covida-19 ograničila je naše druženje, ali smo svoje sastanke održavali online, odnosno neki članovi kluba svoje su osvrte na pročitano djelo slali e-poštom koje smo onda čitali na sastancima i prosljeđivali.

Sinoćni sastanak bio je 57. po redu, a okupili smo se jer smo pročitali roman „Velika obmana“ poznatog američkog pisca Dana Browna. Moderatorica ovog susreta bila je naša vjerna članica, još od prvog susreta, Lidija Zorko. Lidija nas je upoznala sa djelima ovog poznatog pisca i otkrila zašto je odabrala baš ovo djelo za sastanak. Brown je najpoznatiji po svojim romanima Da Vincijev kod, Anđeli i demoni, a ovo djelo je po tematici drugačije, mada, kako je istaknula moderatorica ovog susreta, postoji jedan ključ kojega se pisac drži u stvaranju svojih djela. Članovi su iznosili svoja zapažanja o djelu, hvalili i kritizirali. Dok je nekima bilo uzbudljivo djelo, za preporučiti, za druge je predvidljivo štivo koje su brzo pročitali bez nekih većih iznenađenja. Pisac je djelo napisao 2001. godine kada se još nije glasno i ozbiljno razmišljalo o turističkim putovanjima u svemir, danas Elon Musk, poznati poduzetnik i osnivač SpaceX-a uvjeren je da njegova tvrtka ima priliku pokrenuti prvu turističku misiju, danas se Edward Snowden skriva od američke vlasti otkrivši strogo čuvanu tajnu. Ako se prisjetimo predsjedničkih izbora 2016. u SAD-u ne možemo reći da je ovo djelo lako štivo. Većina radnje događala se u 24 sata, nabijena je velikim obratima i događajima, slike se nižu jedna za drugim, obrati se izmjenjuju. Za ovu knjigu članovi čitateljskog kluba dali su prosječnu ocjenu 4,00.
Za sljedeći susret čitamo roman „Dogodine u Havani“ Chanel Cleeto, spisateljice kubanskih korijena. Zajedno sa autoricom romana odlazimo u Havanu 1958. godine, a što nas sve čeka saznat ćemo čitajući ovu knjigu. Moderatorica susreta biti će naša vjerna članica, još od prvog susreta, gospođa Jelka Maravić.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

 

Skip to content