Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

knjiznica_silvija_sesto_mPovodom Mjeseca hrvatske knjige 2014., Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetila je danas jedna od najčitanijih književnica za djecu i mlade ( piše i za odrasle): Silvija Šesto Stipaničić. Izdala je oko tridesetak ili više naslova.

Ono po čemu je javnost najviše zna, dječje su knjige koje su na popisu lektire za osnovne škole: „Debela“ i „Bum Tomica“, ali još je značajnije da su prije ulaska u lektiru bila na samom vrhuncu top lista najčitanijih. Brojne su nagrade koje je primila za svoj spisateljski rad.

Njezina lektira postavljena je na kazališne daske i tu je doživjela veliki uspjeh. Naslov „Debela“ prošle je godine uvršten u popis knjiga za učestvovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja u Zagrebu. Prilikom proglašenja pobjednika, izvodila se istoimena kazališna predstava.

Osnovala je vlastitu izdavačku kuću „Semafora“. Sretna je što su tako čitana djela ušla u lektiru jer to govori da je omražena lektira dobila vjetar u leđa i da se konačno počelo raditi na tome da djeca zavole čitanje.

Više od sat vremena druženja s Književnicom prošao je kao u trenu. Najveće zanimanje kod mladih u Slatini i Novoj Bukovici postigao je naslov „Debela“,a kod djece „Bum Tomica“ ( četiri nastavka). Kako i ne bi kada knjiga govori o duhovitim zgodama i nezgodama u životu desetogodišnjeg dječaka Tomice koji svojim dječjim očima promatra svijet. Knjige nemaju čvrstu kompoziciju i fabulu. Sastavljene su od crtica iz kojih pršte odnosi i međuodnosi jedne obitelji koja ima tri klinca različite dobi, različitih interesa, različitih svjetova.

Iz djela: Ne volim čitati! Mama veli da je čitanje zdravo. Nešto poput špinata. Ni njega ne volim. Pretpostavljam ni on mene. Ispada da je sve zdravo što ne volim ili što mi je dosadno. Tu nešto ne štima. Jednog me dana mama uhvatila za ruku i naredila: -Sjedni! Još je rekla:
– Slušaj! Dobit ćeš za to picu, hambić, moći ćeš buljiti u televizor koliko te volja.
Dakle, pod uvjetom da je slušam mogu raditi i jesti sve što volim, a nije zdravo.
– Onda dobro! – rekao sam i slušao mamu kako mi čita BUM TOMICU 3.
“To je ipak bolje od špinata!” – pomislio sam u sebi. A onda nisam mogao izdržati i upitao sam je:
– Mama! Hoćeš li morati svim klincima kupovati piće, hambiće i sve te stvari… Mislim, to mora još netko čitati!
– Pojma nemam – rekla je i zbrisala u kuhinju.

Književnica najavljuje i peti nastavak Bum Tomice. S nestrpljenjem ga očekujemo.

Skip to content