Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

kniznica_ny2U Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina održalo se zanimljivo druženje učenika petih i šestih razreda Osnovne škole Josipa Kozarca, njih preko dvadeset, profesorica engleskog jezika Dražene Vujanović i Ivane Murat, sa građaninom New Yorka, podrijetlom iz Slatine, Josephom Horvatom.

Nakon kratkog predstavljanja Josepha Horvata, učenici su čitali tekstove o znamenitostima New Yorka koje su prije priredili. Prvi tekst hrabro je pročitala Barbara Jukić, nakon koje su slijedili ostali.

Najzanimljiviji dio našega druženja bila su pitanja koja su učenici postavljali Govorniku. Oduševljeni ovim najnaseljenijim gradom u SAD-u, koji je glavno sjedište Ujedinjenih naroda, sa značajnim utjecajem na globalnu trgovinu, financije, medije, umjetnost, modu, istraživanje, tehnologiju, obrazovanje i zabavu i uglavnom se smatra kulturnim sjedištem svijeta, učenici su postavljali pitanja o poznatim javnim osobama, o načinu života, hrani, kućnim ljubimcima, ali i o mogućnostima i cijeni kupovanja nekretnina. Zanimalo ih je kako izgleda jedan običan radni dan u životu Newyorčana od ustajanja u 5,00 sati, a koji često zna trajati do kasnih poslijepodnevnih ili večernjih sati.

Josepha Horvata upoznali smo nakon umirovljenja i preseljenja njegovih roditelja u Slatinu. Knjižnica je bila omiljeno mjesto njegovom pokojnom ocu. Prilikom posjeta majci, Joseph redovito koristi usluge Knjižnice i ovaj nam je susret s radošću „odradio“.

Zanimljivost i posebnost ovoga susreta bila je u tome da smo neprekidno razgovarali, opušteno, ali na engleskom jeziku! Nadam se da će on još povećati radost učenja stranih jezika.

Ana Knežević, Gradska knjižnica i čitaonica Slatina

[print_gllr id=544]

Skip to content