Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Suvremena mađarska književnost na globalnoj je književnoj sceni zastupljena sasvim neproporcionalno “veličini jezika”.

Književnike poput Pétera Nádasa, Imrea Kertésza, Magde Szabó, Laszla Krasznahorkaija ili Sandora Maraija mnogi ubrajaju među najvažnije europske autore, a djela su im prevedena na mnoge svjetske jezike.

U nastavku pogledajte naše prijedloge najnovije mađarske književnosti koje možete posuditi u našoj knjižnici:

Péter Nádas / Strahotne priče

Čudesni su likovi koji naseljavaju selo na obali Dunava: posrnula žena opscena i pogana jezika Teréz, maloumna djevojka nadničarka Róza neukrotiva erotskog nagona i pogleda uprta u nebo nad nebom, pekarski pomoćnik opsjednut đavolom, siromašni i usamljeni učitelj Hamza, katolički svećenik i protestantski pastor, fascinantna i lijepa studentica Piroska koju istovremeno privlači i odbija kriminalistička psihologija… A tu su i duhovi i demoni koji ih progone, te ono što će neminovno uslijediti – zločin.

Novi roman mađarskog i europskog suvremenog klasika Pétera Nádasa Strahotne priče veliki je literarni praznik. Priča je to koja se prelijeva iz glave jednog junaka u glavu drugog, izlijeva poput Dunava iz svog arhetipskog korita u dijaloge i sveznajuće uvide te vraća u misteriozno kolektivno mi. U svijetu koji podsjeća na Célineov i Čehovljev pleše po rubovima spoznaje o duši, zlu i demonima. Poigravanje, alkemija, vještičarenje velikog pisca u zrelosti svog literarnog dara ne bi li se prekoračile granice, one u književnosti, životu, samom piscu – one u nama.

Izvor: Fraktura

Dostupnost djela provjerite u našem katalogu: https://library.foi.hr/lib/knjiga.php?B=39&H=&E=&V=Y&lok=&zbi=&item=56094&nivo=&upit=strahotne%20pri%C4%8De

Réka Mán-Várhegyi / Magnetno brdo

Magnetno brdo roman koji zovu „knjigom mađarskog #metoo pokreta“. Djelo je dobilo i Nagradu Europske unije za književnost. Riječ je o kompleksnom psihološkom i socijalnom romanu koji dotiče brojna pitanja. Od ženskog identiteta do odgovornosti intelektualca u današnjoj Mađarskoj.

U ljeto 1999. perspektivna sociologinja Enikő Börönd napušta supruga u New Yorku. Vraća se u rodnu Budimpeštu s namjerom da napiše opsežan sociološki rad o mađarskoj etnoduši iz perspektive marginaliziranih skupina. Predajući feminističku kritiku na sveučilištu, Enikő se sudara s brojnim predrasudama u tamošnjem znanstvenom miljeu. Uskoro ulazi i u vezu s Tamásom Bogdánom, omiljenim sveučilišnim profesorom podrijetlom iz zatvorene provincijske zajednice. Bogdán, pripadnik prve generacije intelektualaca u svojoj obitelji, nosi se s vlastitim psihološkim i socijalnim blokadama. Njegov odnos s Enikő, čije je klasno zaleđe potpuno drugačije, prerasta u složenu intimnu vezu koju osim profesionalnih razmimoilaženja obilježavaju sumnja, ljubomora i krivnja.
Izvor: vbz

Dostupnost djela provjerite u našem katalogu: https://library.foi.hr/lib/knjiga.php?B=39&H=&E=&V=Y&lok=&zbi=&item=51967&nivo=&upit=magnetno%20brdo

Menyhért Lakatos / Slike u dimu

Roman Slike u dimu prvi je veliki roman o istočnoeuropskim Romima romskog autora, klasik koji istražuje unutarnje prilike dotad nepoznatog svijeta Roma i njihove povijesti.

Roman koji nazivaju Sto godina samoće europskih Roma, prati život neimenovanog pripovjedača od 11. do 17. godine u romskome naselju u ruralnoj Mađarskoj, neposredno prije početka II. svjetskog rata i holokausta. Tu vladaju plemenski zakoni i običaji, žive obitelji s mnogo djece, sveprisutne su krađe, prošnja, prljavština, glad, bolesti i žandarska brutalnost. Ali istodobno, zajednica živi strastveno, u veselju i buci, s ogromnim poštovanjem prema zemlji i precima.

Kada dječaka slučajno ustrijeli lokalni moćnik, dobiva priliku za školovanje. Za njega tada započinje život u dva svijeta: dovoljno je bistar da se dobro snalazi u školi, ali previše definiran podrijetlom da bi ga potpuno prihvaćali. Kako godine prolaze, okreće se planovima o zaradi, sukobima s autoritetima i adolescentskim požudama, dok u društvu sve više jača fašizam.
Izvor: vbz

Dostupnost djela provjerite u našem katalogu: https://library.foi.hr/lib/booksearch.php?B=39&upit=lakatos&V=&E=&U=lakatos&ScrollAction=

Skip to content