Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1. Jo Nesbo:“ Fantom“

fantomOpis
Nakon užasa posljednjeg slučaja koji ga je umalo stajao života, Harry Hole napustio je Oslo i policijsku službu. Sada se vratio, ali slučaj koji je došao istražiti zaključen je, a osumnjičeni strpan iza brave.

POLICIJA NE ŽELI NJEGOV POVRATAK…
Kada mu odbiju dozvolu za ponovno pokretanje istrage, Harry uzima stvar u svoje ruke, otkrivajući trag nasilja i zagonetnih nestanaka koji su promakli policiji. A na svakom koraku Harry je suočen sa zidom šutnje.

KRIMINALCI NE ŽELE NJEGOV POVRATAK…
Ali Harry nije jedini koga zanima ovaj slučaj. Otkako je izašao iz aviona, netko budno prati svaki njegov korak.

Autor istraživanja za svoje romane provodi na internetu, čitajući knjige, ali i kroz razgovore sa svojim izvorima u policiji. Kada je primjerice pisao roman “Fantom”, o trgovini drogom u Oslu, morao je razgovarati s pravim dilerima droge te je čak i nekoliko noći proveo u hostelu za ovisnike, kazao je. “No, da biste saznali ono što vam je potrebno, prvo morate znati što zapravo tražite”, istaknuo je nadalje pisac odgovarajući na pitanje publike gdje pronalazi inspiraciju za svoje romane i koliko dugo za njih istražuje.

2.Laurent Gounelle:  „Čovjek koji je tražio sreću“

covjekSrecaBiste li povjerovali nekom ako vam kaže kako sve loše u vašem životu proizlazi isključivo iz vas samih? Vjerojatno ne biste jer uvijek je lakše okriviti druge, zar ne?

Julian se nalazi na Baliju, uživa u zadnjim danima godišnjeg odmora i odluči posjetiti poznatog iscjelitelja Samtyanga, ne znajući kako će taj susret iz korijena promijeniti njegov pogled na život…

Julian je učitelj koji živi prosječnim životom, smatrajući se prosječnim, ne odveć privlačnim čovjekom. Vodi se činjenicom kako je pametnije raditi posao koji ga baš i ne ispunjava nego se odvažiti i pokušati ispuniti životni san… Oduvijek uvjeren kako jednostavno nema sreće, teško prihvaća činjenicu kako sve ono što proživljava proizlazi iz onoga u što on vjeruje, ili ne vjeruje. Samtyang ga oduševljava svojim pristupom koji se temelji na hinduističkim i kršćanskim učenjima.

Podučava ga zašto je odricanje nužan korak ka sreći, upozoravajući ga pritom na važnost duhovnog, ali i na opasnosti koje donosi ono materijalno. Nakon svakog posjeta, Julian dobiva par zadataka koje mora ispuniti, a kad ga ode posjetiti posljednji put, dočeka ga samo pismo…

Ovaj roman nije bezrazložno proglašen svjetskim bestselerom. Autor je, progovarajući kroz Samtyanga, vrlo izravno „očitao bukvicu“ svima nama koji razloge svoje nesigurnosti, slabosti i inertnosti tražimo u drugima, koji svoje neuspjehe pripisujemo nesretnim zvijezdama i koji dopuštamo drugima da nam određuju granice.
Zanimljiva je činjenica kako se autor nije posvetio dubljoj karakterizaciji likova, inzistirajući na važnosti teme koju ta dva lika problematiziraju. Međutim, neki od čitatelja mogli bi to smatrati nedostatkom, a mogla bi ih iznevjeriti i mala količina stranica romana, naspram velike teme koju donosi.

Dakle, hoćete li pročitati ovu knjigu ili nećete, odluka je isključivo na vama, samo zapamtite: jedina ograničenja koja postoje, ona su koja si zadajemo sami…(citajme.com)

3. Lars Kepler:“ Hipnotizer“

hipnotizerKnjiga se ne preporučuje mlađima od 15, a i spisateljica je imala noćne more dok je s mužem pisala priču o zlostavljanju djece…

Suočite se s iskonskim strahom…

Trostruko brutalno umorstvo, sve su žrtve iz iste obitelji, a ubojica je nepoznat i, po svemu sudeći, samo je pitanje trenutka kada će ubiti ponovno. Na slučaju radi jedan od najboljih i najupornijih stockholmskih inspektora Joona Linna. Odakle da počne? Jedini je preživjeli svjedok dječak Josef Ek, kojemu su pred očima ubijeni otac, majka i mlađa sestra, a on leži u šok-sobi s teškim ozljedama. Očajnom Linni može pomoći samo stručnjak za hipnozu psihijatar Erik Maria Bark…

Hipnotizer je jedan od najstrašnijih trilera ikada napisanih, s jezom Isijavanja i iskonskim strahom Kad jaganjci utihnu. Ovaj roman čita se bez predaha. Jedna od najvećih književnih senzacija posljednjih godina, međunarodni bestseler i nakon Stiega Larssona najprodavaniji švedski roman u povijesti.(www.ljevak.hr)

4. Joseph Kanon:“ Istanbulski prolaz“

istanbulIstanbul, prijestolnica koja spaja Europu i Aziju, u Drugom je svjetskom ratu kao magnet privlačio izbjeglice i špijune. U njemu se trgovalo tajnama i lažima. Leon Bauer dio je tog svijeta. On je tijekom rata pomagao Saveznicima, a nakon rata pred njim je stajao rutinski zadatak. No, stvari kreću po zlu i Leon je uhvaćen u mrežu političkih intriga. Ispred trošnih fasada drevnoga otomanskog grada, Leon očajnički nastoji spasiti jedan život ugrožavajući vlastiti. Istanbulski prolaz, guste atmosfere i povijesnih detalja, nezaboravna je priča o čovjeku koji je uvučen u početak Hladnog rata, o iznenadnoj ljubavnoj strasti i jednom gradu, koji je varljiv kao i bonaca na Bosporu.(znanje.hr)

5. Krvna veza:“ Pavao Pavličić“

pavlicicRoman Krvna veza donosi još jednu napetu avanturu urednika crne kronike Ive Remetina i njegova prijatelja Vlade Šoštara, inspektora u zagrebačkoj policiji. Sve počinje jedne rujanske subote kad na prepunoj zagrebackoj špici bude ubijen poznati kamatar. Ubojstvo je izvedeno na neobičan način, a istraga se u prvi mah nema na što osloniti, pa se zato na prvom koraku usredotočuje na žrtvu. Tako ulazimo u svijet lihve i njezinih zakonitosti, pa doznajemo štošta o profesionalnim vjerovnicima, a osobito o dužnicima i o razlozima zbog kojih su oni upali u dugove. Glavni junak Ivo Remetin dolazi u priliku izbliza upoznati pripadnike podzemlja, pa čak i s njima surađivati, te uspostaviti neku vrstu prijateljstva zasnovanog na međusobnom poštovanju. Pojavljuju se tu još i članovi kamatarskih obitelji, pa glumci, bivši policijski doušnici, ljubitelji pasa i razni drugi živopisni likovi. No ovaj put priča nije posve bezazlena, iako nije policajac i nije službeni istražitelj, Remetin će se i sam naći na meti preciznog snajpera.(www.minfo.hr)

6. Rod: „Miljenko Jergović“

rod“Rod” Miljenka Jergovića knjiga je sastavljena od više cjelina – romana, dokumenata, pripovjednih skica, fragmenata – u kojima se izmjenjuju fikcionalni i nefikcionalni dijelovi i savršeno se miješaju stvarno i izmaštano. S mnogo autobiografskih elemenata Jergović u “Rodu” ispisuje sagu o porodici Karla Stublera, svoga pradjeda.

Karlo Stubler, dunavski Švaba, rođen u Bosowiczu, u rumunjskome Banatu, po zanimanju je bio željezničar koji je život proveo u Bosni. Kćeri su mu se udavale u Bosni, sin mu je studirao u Beču i Grazu. U njegovu domu govorilo se njemačkim jezikom, a izvan kuće srpskohrvatskim. Država s kojom je došao u Bosnu zvala se Austro-Ugarska, ali je većinu života proživio u Jugoslaviji. Unuk mu je 1943. poginuo kao njemački vojnik u Slavoniji. Dvije godine poslije po Karla Stublera dolaze partizani da ga vode u logor za pripadnike njemačke narodne zajednice u Jugoslaviji, iz kojega će biti deportiran u Njemačku. Spašavaju ga susjedi koje je tijekom rata štitio i skrivao u svome domu.

“Rod” prati priče Karlove djece i unuka sve do smrti njegove posljednje unuke, koja je živjela u Sarajevu, i prekida porodične loze.

“Rod” je roman u kojem Jergović kroz sudbinu vlastite porodice govori o stoljeću Srednje Europe i Balkana, roman koji poput željeznice premrežuje epohu i krajeve, zemlje koje su se izmjenjivale, povijest koja je bila nemilosrdna. Od pradjeda i početka dvadesetog stoljeća do današnjice i autora i njegove sudbine “Rod” je opus magnum Miljenka Jergovića.(www.minfo.hr)

7. Evie Blake:“ Valentina u tamnoj komori“

valentinaŽelite više nakon “Pedeset nijansi sive”?

Milano 2012. Fotografkinja Valentina Roselli živi s Theom Steenom u kojeg se zaljubila prije godinu dana, no ne može se riješiti nelagodnog osjećaja da je prerano da se smiri u stabilnoj vezi. Kad joj ponude intrigantni fotografski zadatak da snima ljude koji se upuštaju u istraživanje mračnije strane erotskih fantazija, ona prihvaća izazov no s vremenom i sama biva uvučena u taj tajnoviti svijet suočena s dimenzijama vlastite ličnosti kojih nije bila svjesna.
Venecija 1924. Nezadovoljna u braku s čovjekom koji je ni u kojem smislu ne može zadovoljiti, i sputana strogim društvenim konvencijama, Belle traži slobodu  koristeći se pritom vlastitim tijelom, živeći tajni život kao kurtizana  – no cijelo vrijeme ona zapravo čezne za susretom s muškarcem koji je neće samo seksualno zadovoljavati nego je i istinski voljeti.
Iako ih dijele desetljeća, životi Belle i Valentine nerazmrsivo su isprepleteni. Obje će iskusiti buđenje svojih skrivenih žudnji, no hoće li pritom otkriti duboku povezanost između fizičke strasti i istinske ljubavi?(www.cosmopolitan.hr)

Skip to content