Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Učenici drugih razreda Osnovne škole Voćin čitanjem naglas u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina pridružili se obilježavanju šeste obljetnice kampanje „Čitaj mi“

„Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children’s Book Day) obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja. Prilika je to i za obilježavanje šeste obljetnice nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja “Čitaj mi!” koju zajednički provode UNICEF Hrvatska, Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i Hrvatsko logopedsko društvo.“(Hrvatsko knjižničarsko društvo)

Učenici drugih razreda Osnovne škole Voćin uoči Međunarodnog dana dječje knjige i obilježavanja šeste obljetnice kampanje „Čitaj mi“ posjetili su 29. ožujka Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina. Knjižničarka ih je upoznala s prostorom Knjižnice, a naročitu pažnju posvetila je službama i uslugama primjerenim njihovom uzrastu: od časopisa, računalne radionice do odjela za djecu. Učenici su sudjelovali u pronalaženju naslova knjiga za djecu na policama: lektirnih i onih koji su za čitanje u slobodno vrijeme. Učenici su prisustvovali posudbi knjiga svojih prijatelja, učenika iz Slatine. Gospodin Julijus i gospođa Anka uvjerili su ih kako i odrasli u Knjižnici uvijek mogu pronaći štivo za čitanje.

Učenici su se smjestili u multimedijskoj dvorani gdje im je uz veliku aplikaciju lika Pipi Duge Čarape, glavne junakinje iz knjige autorice Astrid Lindgreen i dvorca Pipinovca, održana pričaonica na kojoj su veoma aktivno učestvovali. Učenici dobro poznaju lik Hansa Christiana Andersena i njegova djela. Posebno ih se dojmio lik ružnog pačeta iz istoimene bajke jer je lektirni naslov. Lik Pipi Duge Čarape još ne poznaju iz obvezne lektire, ali većina njih već zna tijek radnje i glavnu junakinju. Lijepim i izraženim čitanjem naglas odjeljaka iz istoimene knjige Franjo i Mateja oduševili su knjižničarke ali i prijatelje iz razreda. Čitani su dijelovi knjige koji opisuju lik glavne junakinje i njezin dolazak u školu. Vjerujem da im je današnji susret bio veliki poticaj da posjete Knjižnicu i da nastave čitati knjigu o Pipi Dugoj Čarapi ili izaberu neki drugi naslov! Uvijek smo otvoreni za dobru suradnju! Posjetite nas!

Skip to content