Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

017Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2013., Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetili su učenici OŠ V. Nazora Nova Bukovica u pratnji učiteljica i ravnateljice Larete Žubrinić. Učenici su bili podijeljeni u dvije skupine po tridesetak djece.

Slijedeći Smjernice Programskog odbora manifestacije Mjeseca hrvatske knjige 2013. da se programi usmjere pitanjima: „što čitate“, jeste li skoro pročitali neku knjigu“, „imate li dnevnik čitanja“i dr., Gradska knjižnica i čitaonica Slatina priredila je pričaonicu s učenicima na temu populariziranja čitanja i upoznavanja s književnim djelima za djecu pisanima u obliku dnevnika.

S učenicima trećih i četvrtih razreda razgovaralo se o Mjesecu hrvatske knjige i mogućnostima uključivanja u Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se ispunjava on-line na odjelu posudbe uz pomoć stručne knjižnične djelatnice i informatičkog stručnjaka.

Ovogodišnji naziv kviza je „Pročitaj tri dnevnika i pobijedi“. Dnevnici nose naziv: „Pobuna Pauline P“, autorice Sanje Polak, „Gregov dnevnik, autora Jeffa Kinneya i „Kako smo od bankrota spasili mamu i tatu“,autora Damira Mađarića.

028

Najzanimljivije dijelove dnevnika čitali su učenici četvrtih razreda svojim prijateljima i učenicima trećih razreda: Marija Grdić, David Dujak i Elena Koleno. Po mišljenju učenika, najbolje je čitao David Dujak. Dvije učenice otkrile su kako i same pišu dnevničke zapise, na način kako to rade i junaci iz knjiga.

Učenici drugih razreda: Mateja Podolski, David Dujak i Elena Koleno, čitali su svojim kolegama i učenicima prvih razreda lektirni naslov „Plesna haljina žutog maslačka“, autorice Sunčane Škrinjarić. Najčitačem, proglašen je David Dujak.

Pažnju učiteljica i učenika privukle su lutke iz priče „Crvenkapica“ te su učenici i knjižničarka, uz pomoć lutki, i mnogo dobrog raspoloženja, zajednički oživjeli ovu Grimmovu bajku.

Učenici prvih razreda dobili su besplatno članstvo, a najčitači lijepo ilustrirane slikovnice na poklon.

Ana Knežević, Gradska knjižnica i čitaonica Slatina

Skip to content