Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

knjiznica_slatina_povecaloGradska knjižnica i čitaonica Slatina je, uz stručnu pomoć i suradnju obitelji Pavlović iz Slatine, omogućila slijepim i slabovidnim osobama korištenje računala nabavom i instaliranjem govornog programa WinTalker Voice.

Prvi pravi govorni program za hrvatski i srodne jezike za slijepe korisnike osobnog računala izradilo je Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba iz Zagreba u suradnji s češkom tvrtkom Rosasoft. Taj je program poznat pod imenom WinTalker Voice.

Prva verzija tog programa rađena je na temelju čeških glasova čiji je izgovor Udruženje maksimalno prilagodilo hrvatskom jeziku. Vrlo brzo izrađen je govorni program za hrvatski i srodne jezike korištenjem snimljenog glasa poznate spikerice Hrvatskog radija Zdenke Potz i spikera Dubravka Sidora. Glas Zdenke je puno bolji i kvalitetniji, dok je glas Dubravka samo uvjetno preporučljiv za korištenje. Naime, svi ljudski glasovi, ma kako lijepo i ugodno zvučali u prirodi, nisu pogodni za sintezu govora.

Hrvatski WinTalker Voice je trenutačno najbolji govorni program za slijepe korisnike osobnog računala. Radi se o vrlo fleksibilnom programu koji se stalno poboljšava, odnosno ažurira. To je moguće zahvaljujući inteligentnim pravilima za ispravak eventualnih pogrešaka i dotjerivanje izgovora pojedinih riječi i fraza.

Osim toga, Knjižnice je za slabovidne osobe nabavila ručno prijenosno povećalo njemačke tvrtke „Reinecker Vision“, naziva miniMax. Ima klizni ekran od 2,8 inča (otprilike veličina mobitela) čijim se pomicanjem automatski i uključuje i povećava 1,5 do 6,5 puta. Ima nekoliko kontrasta boja i to sve skupa s automatskim fokusom. Punjive baterije se neprekidno mogu koristiti tri sata, a toliko vremena im je potrebno i za punjenje. Cijena mu je 2.900,00 kuna, a građani ga mogu koristiti prilikom biranja knjiga ili u čitaonici.

Skip to content