Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sastali smo se po šezdeset prvi put u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina kao članovi Čitateljskog kluba čitajući isti naslov knjige, a kako bi zajednički raspravljali o pročitanom. Do sada smo čitali romane različitih žanrova, tema, a ovaj put smo odabrali psihološki triler „Priznanje“ poznate irske spisateljice Jo Spain. Ovo nije njen jedini roman koji knjižnica ima u svom fondu, niti jedini koji se čita.

Zanimljivost ovoga romana je u samom naslovu djela. Isticanje svršene radnje glagolskom imenicom spisateljica započinje roman na vrlo neobičan način. Već se dogodio zločin, znamo tko je njegov izvršitelj, imamo priznanje, ali sada slijedi analitički dio radnje kojim, kroz aktere romana postepeno doznajemo što se sve događalo. Upoznavajući sudionike ovog slučaja, koji su i glavni likovi, zajedno sa detektivima sumnjamo, tragamo, spajamo činjenice, priče, događaju se obrati, da bi nas na samom kraju romana autorica dovela na svršen čin konačnog priznanja. Rasprava o knjizi bila je dinamična. Likovi romana dobro su prikazani, ali nam se uglavnom nisu svidjeli, teško je bilo naći pozitivan lik. Sam milje, okruženje u kojem se događala radnja je Irska u svim svojim ekonomskim promjenama od devedesetih godina 20. stoljeća pa sve do 2012.

Knjigu bismo preporučili svim onim čitateljima koji vole dobar psihološki triler pun obrata, napetosti, iznenađenja. Likovi su realni, životni, sa svim svojim problemima i nedostacima. Iako prilično mračan roman, priznanje na kraju, bez obzira na njegov razlog, daje nadu u bolji svijet.

Za roman „Priznanje“ Jo Spain članovi kluba dali su srednju ocjenu 4,29.

Sljedeći susret Čitateljskog kluba je u utorak, 11. listopada, 2022. u 17,30 sati u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Izabrali smo knjigu „Narod knjige“ australske spisateljice Geraldine Brooks. U ovom romanu ćemo razotkrivati čudesnu povijest jedne knjige koja je zanimala ljude kroz stoljeća i svojim postojanjem svjedoči o miru, ljubavi, životu.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content