Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

U četvrtak, 11. svibnja 2023. održan je 69. susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, ovaj put van knjižnice, u prostorima slastičarne Tena. Naime, prije sedam godina započelo je naše druženje uz knjigu. Čitali smo iste knjige, razgovarali o njima, preporučili pročitane, slušali, govorili, razvijali se u smjeru veće tolerancije, razumijevanja drugih, njihovih razmišljanja. Kroz godine mijenjao se broj članova, neki su otišli, drugi se pridružili tako da sada redovito čita, za svaki naš sastanak, 15 članova kluba koji, ako ne mogu doći na isti, nam pošalju osvrte na pročitano. Jedan član Čitateljskog kluba već duže je vrijeme van Hrvatske, ali ga to ne sprječava da redovito čita izabranu knjigu i pošalje osvrt. Pratimo njegova putovanja, komuniciramo e-poštom kojom nam šalje osvrte i fotografije predjela u kojima boravi. Mada je to dvanaest sastanaka u godini dana, svi članovi, kao strastveni ljubitelji knjige i čitanja, redoviti su korisnici fonda knjižnice.

Za ovaj susret čitali smo roman „A. J. Fikry – put do sreće“ mlade američke spisateljice Gabrielle Zevin, djelo koje slavi knjigu, čitanje, knjižare, izdavaštvo, pisanje i koja nam pokazuje zašto čitamo, volimo. Radnja romana uglavnom se odvija na malom udaljenom otoku koji u vrijeme zime miruje i preživljava. Vrijeme je izdavačke krize u kojoj mala i jedina knjižara u isto tako malome mjestu tek jedva diše. Njen glavni i jedini zaposlenik i vlasnik, poslije životne tragedije, živi samotno, udaljen od ljudi, nedruželjubiv, rastresen, osebujnog čitateljskog ukusa po kojemu uglavnom nabavlja knjige. Često nema sluha za druge, mrzovoljan je, zatvoren u svoju ljušturu. Spisateljica ovdje ide dalje jer knjiga postaje priča o promjenama, novim prilikama, o ljudima koji prolaze pokraj nas i ne primjećujemo ih. Roman optimistično sugerira da je promjena moguća, vraća vjeru u temeljne ljudske vrijednosti i zato je topla, prožeta humorom. Kroz preporuke književnih djela koje navode likovi romana, spisateljica poziva na provjeru što smo od toga i sami pročitali, a što bismo mogli. Ona ne želi samo da pročitamo knjigu nego aktivnog čitatelja kojega će motivirati na razmišljanje o nekim pitanjima koje iznosi kroz likove. Jedna od tih misli govori da katkada knjigama treba vremena da nas pronađu, odnosno postavlja pitanje o tome kakve knjige volimo, koja nam je najdraža i da je svaka knjiga jedan otok. Roman završava iznenađujuće za knjižaru oko koje se vrti veći dio radnje kao i za neke likove u romanu koji su realistični jer vole, gube, pate, predaju se, bore, raduju i nekako su svi vezani za knjigu ili kao pisci, izdavači, prodavači, knjižari, čitatelji. Svijet ovog romana očarat će svakog čitatelja koji uživa u mirisu knjige, atmosferi knjižare i knjižnice, njenoj svakoj pročitanoj stranici koja je poput čarobnog zrcala koji nam pokazuje djeliće svijeta kojega tek trebamo da otkrijemo. Ovaj nam roman govori da knjizi predstoji zdrava budućnost, bez obzira na svu modernu tehnologiju koja je želi odgurnuti od naših potreba. Knjiga „„A. J. Fikry – put do sreće“ spisateljice Gabrielle Zevin od članova Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina dobila je visoku srednju ocjenu 4,77 i toplo je preporučuju.

Sljedeći sastanak Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina održat će se 13. lipnja 2023. u 17.30 sati. Za ovaj sastanak čitat ćemo roman „Normalni ljudi“ mlade irske spisateljice Sally Rooney čiju knjigu već sada zovu budućim klasikom.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content