Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Svaki se pojedinac u našim sredinama sjeća Božića svoga djetinjstva i to sjećanje traje zauvijek kao sastavnica osobnog identiteta.

Članice Društva „Naša djeca „ Slatina predvođene predsjednicom Snježanom Pačarić, upriličile su djeci i roditeljima našega Grada u četvrtak 10. prosinca 2015. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina stari običaj sijanja žita. Božićno žito pridružuje se ostalim načinima kićenja kuće i kućne okolice zelenilom, a u našim domovima u maglovite i tmurne zimske dane unosi istinski duh prirode.

Djeca su najprije ukrašavala svijeće, svatko po jednu, koja će se, kako ćemo kasnije vidjeti, staviti u sredinu posudice u koju se žito posije. Ako se stavi jedna svijeća, imala je naziv jedinstvo (po dr.Dunji Rihtman Auguštin).

Djeca su stavila tanku podlogu na dno tanjurića, a zatim sloj pšenice koju će na blagdan Svete Lucije kod kuće početi zalijevati vodom. U sredinu tanjurića, stavljena je ukrašena svijeća.

Nakon obavljenog posla djeci su po želji čitane slikovnice, a igra i pjesma posvećena nadolazećim blagdanima stvorila je dodatno ugođaj posebne sreće i zadovoljstva.

Slijedećeg četvrtka, 17. prosinca 2015. upriličena je radionica izrade snjegovića uz pomoć čarapa koje su se punile kukuruzom. Čitane su slikovnice, igrane su igre snjegovića i pjevane pjesme posvećene Božiću.

Pridružite se i Vi!

Skip to content