Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

koloplet_malaGradska knjižnica i čitaonica Slatina pridružila se, već tradicionalno, obilježavanju slatinskog kulturnog ljeta.

Potaknuti obilježavanjem Svjetskog dana stanovništva, 11. srpnja, i ovogodišnjim motom „Ulaganje u mlade“, odlučili smo djeci i njihovim roditeljima te svim ljubiteljima dječje književnosti prirediti pričaonicu i likovnu radionicu uz pomoć slikovnice slikara i grafičara Ivana Viteza: “Obiteljski i rodbinski koloplet“.

Ili, po riječima Josipa Bratulića: Da svako dijete bude sretno, ima roditelje, sretnija imaju brata ili sestru, a ona najsretnija obitelji i svojte za cijelo dvorište ili nogometno igralište.

O tome upravo govori knjiga Ivana Viteza.

koloplet_v3

Čitanje slikovnice odvijalo se na moderan i djeci zanimljiv načina. Pitalicama, poput kolopleta, saznavali smo tko je šukundjed, šukunbaka, bratići, sestrične i još mnogi drugi jer je hrvatsko obiteljsko nazivlje veoma bogato. Odgovore smo nalazili, a gdje drugdje, nego u knjizi Ivana Viteza.

koloplet_v2

Kao i u knjizi, u tom rodbinskom kolopletu, ali i na našoj radionici, nije nedostajalo pjesme i radosti jer su nam preci uvijek pronašli vremena i ljubavi da se posvete jedni drugima, a posebice djeci koja se odgajala za život u široj društvenoj zajednici.

Djeca su, po vlastitoj želji, pripovijedala zanimljive dogodovštine iz priča svojih svojih baka i djedova te se birala ona najsmješnija i najzanimljivija.

koloplet_v1

Nakon pričaonice, djeca i njihovi roditelji, izrađivali su svoj obiteljski album. Većina dječaka formirala je filmsku radionicu i gledala film po želji na velikom plazma ekranu.

Pričaonicu je, u dužem ili kraćem vremenskom razdoblju, posjetilo preko dvadeset djece i roditelja.

Pridružite se i Vi!

Skip to content