Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ovogodišnja Noć knjige, osma po redu, održala se u utorak, 23. travnja. Riječ je o manifestaciji koja pridonosi kreativanom poticanju čitanja, promociji knjige te razgovoru o njezinu statusu i važnosti u suvremenom društvu. Povod za to najpogodnije je upriličiti na Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina pridružila se obilježavanju Noći knjige. U 18,00 sati za djecu, njihove roditelje, staratelje i sve ljubitelje dječje književnosti održan je književni susret s poznatom spisateljicom Maricom Milčec i predstavljanje njezine zbirke priča: „Svaka je mrvica važna“. Susret je omogućila Školska knjiga iz Zagreba, odnosno regionalna voditeljica prodaje Saška Grgić, Knežević. Književni susret realiziran je u suradnji s Društvom „Naša djeca“, Slatina.

Spisateljjica, kako sama kaže, piše od malih nogu. Kako je radila kao odgojiteljica u vrtiću, pisala je priče i izrađivala zanimljive aplikacije za dječicu u vrtiću, ali najviše za svoje male anđelčiće-unučad. Sve je u njezinim pričama živa istina. U Smibu, koji možete uvijek pročitati u Knjižnici, priče su objavljivane već neko vrijeme. U ovoj zbirci objavljene su sve priče iz Smiba. Dobila je naziv“Svaka je mrvica važna“ jer su u njoj priče kratke, pričice mrvičice, baš po mjeri najmlađih čitatelja.Rzvrstane su tako da slijede izmjenu godišnjih doba i redanje blagdana, praznika i važnih dana u godini. To omogućava lakše snalaženje kada je poneka od tema potrebna za prezentaciju djeci. U pričama su opisani problemi s kojima se susreću djeca u svakidašnjem životu i odrastanju, mnoštvo je posvećeno izmjeni godišnjih doba, zaštiti prirode, recikliranju. Priča uvijek ima dvostruko tkanje: fabula rješeva odgojni problem, a istovremeno se iz samog tijeka radnje saznaje o životu njezinih junaka. Priče su uvjerljive i nenametljive, kakva je i sama autorica koja je i najmlađem djetetu na književnom susretu uspjela održati pažnju punih sat vremena a kod onih starijih izazvati osjećaj oduševljenja i spontanog sudjelovanja u događanju.

Knjiga se može posuditi u Knjižnici!

 

Skip to content