Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Učenici prvih razreda Osnovne škole Josipa Kozarca u pratnji učiteljica posjetili su povodom Mjeseca hrvatske knjige 2018. Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina u petak, 19 listopada 2018.

Knjižničarka je učenike upoznala sa službama i uslugama Knjižnice i provela ih kroz sve odjele na kojima su ponosno stajale uredno složene knjige na novim mjestima za što su se pobrinuli djelatnici Knjižnice uz pomoć majstora Joze, Željka i Ratka.

Objasnila im je i način posuđivanja knjiga. Učenici su dobili besplatno članstvo za narednih godinu dana.

Učenici su se zatim smjestili u multimedijalnu dvoranu. Knjižničarka je u suradnji s učiteljicama priredila pričaonicu na temu bajke Jakoba i Wilhelma Grimma: „Crvenkapica“. Bajke Jakoba i Wilhelma Grimma predstavljaju značajnu književnu baštinu njemačkog naroda, narodno blago. Postoji podatak da je bajku Crvenkapica braći Grimm ispričala kazivačica čiji je identitet otkriven tek sredinom 1970-ih godina, a po nekim i stara kućepaziteljica Wilhelmove obitelji, stanovita Marie.

Njemački književni znalci i dobri poznavatelji bajke tvrde da bajke jesu njemačke. To brane argumentima , a jedan od njih je i redovno mjesto radnje-šuma.

Šuma je mjesto gdje se junaci bajki suprotstavljaju svojim neprijateljima, pobjeđuju strah i ispravljaju svoje pogreške.

Knjižničarka je uz neprestano sudjelovanje učenika u prepričavanju bajke, „pročitala“ djelo. Učenici su zatim komentirali koji im se lik najviše sviđa, odredili su najvažnije događaje u djelu, tko je u djelu dobar ili zao i još mnogo toga.

Nakon knjige, knjižničarka je priredila priču na velikom plazma ekranu uz pomoć elektroničke građe koju su učenici pozorno gledali i slušali.

Radnja bajke Crvenkapica je zatim prezentirana od strane samih učenika, a uz pomoć malog kazališnog okvira i lutaka.

Učenicima je istaknuto kako je uz pismo koje uče u školi, postojalo pismo koje predstavlja simbol izvornosti hrvatske kulture, a to je glagoljica.

Skip to content