Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina svoje je aktivnosti u prvoj polovini mjeseca kolovoza posvetila Međunarodnom danu starosjedilačkog stanovništva i Međunarodnom danu mladih.

Čitane su knjige koje govore o različitim kulturama i religijama, o naseljavanju raznih dijelova svijeta gdje su se počele pojavljivati različite etničke skupine. Te zajednice karakteriziraju zajedničke fizičke značajke, jezik, vjera i druge pojedinosti. Uslijedio je razvitak različitih kultura uključujući umjetnost i vjeru. U nekim krajevima svijeta ljudi i danas žive kao što su živjeli tisućama godina unatrag.

Nakon čitanja tekstova uslijedile su likovne radionice na kojima su djeca izrađivala likove i ukrase karakteristične za stare narode. Održana je i radionica izrade šarenog nakita od recikliranih materijala.

Povodom Međunarodnog dana mladih djeca su uključena u aktivnosti zajedničkog naziva: „Svako dijete treba skrovište“. Predškolcima su čitala starija djeca, knjižničari i roditelji, izrađivane su građevine od posebnih drvenih elemenata namijenjenih djeci . Izrađen je šator u Knjižnici koji nam je poslužio kao utočište i skrovište u kojemu smo čitali, igrali se i družili.

Tijekom naših druženja sakupljali smo boce s povratnom naknadom i za sakupljeni novac najkorisnike nagradili sladoledom.

I Vi možete vrlo jednostavno stvoriti utočište za igru sa svojim djetetom, ali je šator jedan od najjednostavnijih. Potrebna Vam je stara plahta ili pokrivač, jaka uzica ili uže. Potrebna Vam je neka od zanimljivih knjiga ili slikovnica za čitanje i zrnce mašte za igru oko šatora. Ideju možete pronaći u knjizi autorice Jamie Ambrose: „365 zabavnih aktivnosti na otvorenom“. Knjigu možete posuditi u Vašoj Knjižnici.

Čitajmo zajedno!

Skip to content