Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Povodom Dana grada Slatine, Gradska knjižnica i čitaonica priredila je 31. kolovoza u 9,00 sati druženje s najčitateljima 2011/2012.

Znanstvena disciplina izučavanja čitanja stara je disciplina i u njoj se ističe djelo Mortimera Adlera „Kako čitati knjigu“, napisano 1940. Istovremeno izlaze duhovite ili sarkastične teme poput „Kako čitati dvije knjige istovremeno“ ili „Kako čitati stranicu“. Prva je na tu temu počela pisati Wirginija Woolf, engleska književnica u svom eseju od 1926. godine „Kako bi se trebala čitati knjiga“, u kojemu kaže da je jedini savjet koji jedna osoba može dati drugoj osobi u vezi čitanja knjiga: ne primati savjet!

Da bi se upustilo u pustolovinu čitana, najprije treba odlučiti što će se čitati: i tu je lektira, diktat obrazovanja i ukusa, zadana od kolijevke pa do groba. Postoji i teza da svako doba traži svoje pisce. Poznato je da mnogo čitatelja traži kriminalističke i ljubavne romane. Također i ono da remek djela književnosti nadilaze generacijske i civilizacijske razlike.

U antici se konzultirao horoskop prije odlaska u parnu kupelj ili odlazak frizeru, pitamo se postoji li i danas takva navika pri odlasku na sajam knjiga ili prilikom pretraživanja on-line kataloga knjižnica. Ocjenjuju li se knjige po izgledu svojih korica ili sadržaju na ovicima. Henry Hitchigins piše: „Kako uistinu govoriti o knjigama koje niste pročitali?“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pouzdan čitalac čita knjige koje i sami volimo, što je pristrano kao i svaka ljubav. Ali, čitamo to zato da nam bude toplije ili hladnije u duši. Prava ljubav mora biti obostrana.

Susret u Knjižnici protekao je u ugodnom druženju, sugestijama najčitatelja o radu knjižnice i završio prijedlogom o skorom osnivanju Kluba čitatelja. Ugodnoj i opuštenoj atmosferi pridonijeli su ugodni zvuci glazbe i pjesme koju su izvodile Marija Srbić i Eva Balković.

Naši najčitatelji:

  1. Kovačević Antonio: 175 jedinica građe proteklih godinu dana
  2. Nikolaus Ivan: 143
  3. Krnik Vjera: 132
  4. korisnik ne želi objavu imena i prezimena: 124
  5. Mlakar Maja: 119
  6. Matančić Doris: 117
  7. Bihar Vedran: 101
  8. Majer Marija: 87
  9. Kriška Andreja: 87
  10. Adam Vlasta: 86 jedinica građe u proteklih godinu dana

Pustolovini čitanja pridružite se i Vi!

Tekst i fotografije: Ana Knežević, magistra Bibliotekarstva

Skip to content