Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina i ove godine je organizirala niz aktivnosti u prigodi najmasovnije nacionalne manifestacije koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige 2023. 

Ovogodišnja manifestacija temom „Sanjaju li roboti električne knjige?“ propitkivala je fenomen umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava.

Program smo započeli u petak, 21. travnja akcijom vraćanja knjiga bez naplate zakasnine,

besplatnog članstva za osobe 3. životne dobi i 1. razreda srednje škole.

Korisnici su imali priliku za sebe odabrati knjige iz redovitog godišnjeg otpisa, koje su dostupne do kraja zaliha.

U prostoru knjižnice postavljena je izložba obljetničarke Marije Jurić Zagorke, prve hrvatske profesionalne novinarke i jedne od najčitanijih hrvatskih književnica, rođene prije 150 godina.

U suradnji s Osnovnom školom Eugena Kumičića Slatina, odmah ujutro posjetili su nas učenici 7. c razreda s nastavnicom hrvatskog jezika Elvirom Vujčić i knjižničarkom Melitom Schmitz. Dočekala ih je ravnateljica Gradske knjižnice Neda Mađarac, te su zajedno istraživali život i djelo Marije Jurić Zagorke ( MARIOIDI AL ).

Učenici su pokušali napisati futurističku priču u kojoj su se našli likovi Zagorkinih djela, pri čemu su koristili digitalne uređaje za pisanje priče.

Isti dan u 17 sati je organizirana pričaonica na kojoj je knjižničarka čitala priču „Roboti“, a potom su pristupili izradi straničnika na tu temu.

 

Uslijedila je radionica za stariji uzrast naziva “Robotska posla” . Nakon održane prezentacije na temu umjetne inteligencije u svakodnevnom životu, pokušali smo doći do odgovora postaju li ljudi emotivni androidi.

Uz pregršt zabave, dosjetki i promišljanja, izradili smo plakat budućnosti u obliku stripa „Slatina 3352.(0)“

Zahvaljujemo svima na dolasku i potpori.

 

Skip to content