Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Manifestacija Noć knjige ove godine obilježava se u 234 gradova i mjesta diljem zemlje. Brojnim programima obuhvata Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige i autorskog prava. Noć knjige, manifestacija je koja popularizira knjigu, autora, čitanje , nastojeći skrenuti pozornost na ljepotu i značenje pisane riječi.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina započela je u 17,00 sati kada je Matica hrvatska Ogranak Slatina u suradnji sa Gradskom knjižnicom i čitaonicom Slatina organizirala Pjesničku večer „„Zavičajni pjesnici“. Ovaj put riječ je o slatinskim pjesnicima koji su svoje pjesme objavili samostalno ili kao dio zbirke pjesama. Treba napomenuti da se njihove pjesme, zbirke nalaze u fondu Zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, kako bi ih se sačuvalo kao dio kulturne baština zavičaja.

Poslije kratkog uvoda o manifestaciji Noći knjige predstavljeni su pjesnici, čitane su njihove pjesme, odnosno sami pjesnici su ih čitali. Čitane su pjesme Mirka Jirsaka, Rade Brajnovića u nazočnosti kćerke i supruge pjesnika. Svoje pjesme čitali su Svjetlana Carić, Višnja Kajzer, Denis Ostrošić, Marija Turk-Kuči, Petar Žarković, dijelove svoje knjige čitala je Dinka Filipović. Čitani su stihovi Azenije Relić.

Naravno, spomenuti su slatinski pjesnici koji do sada nisu objavljivali svoje pjesme. Oni koji svojim stvaralaštvom nadahnjuju druge pjesnike, Milko Kelemen, recimo, Oliver Jukić, Željko Bosanac koji pišu prozu, ali i oni koji tek trebaju da se predstave čitateljskoj publici.

Susret je protekao u ugodnoj atmosferi prostora Gradske knjižnice i čitaonice Slatina.

Skip to content