Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Učenici 7.c razreda s nastavnicom Elvirom Vujčić i knjižničarkom Melitom Schmitz posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina u kojoj ih je dočekala ravnateljica knjižnice gospođa Neda Mađarac te su zajedno obilježili Noć knjige 2023. Ove godine Noć knjige odvija se pod sloganom „Sanjaju li roboti električne knjige?“, a propitkuje fenomen umjetne inteligencije i utjecaja na svakodnevni život čovjeka kao i odnos čovjek i umjetne inteligencije.

Ove godine obilježava se 150 godišnjica rođenja Marije Jurić Zagorke te su svoju pažnju učenici usmjerili na život i djelo te poznate spisateljice. Na samom početku istražili su Zagorkin život te ga kratko prokomentirali, a zatim su se posvetili njenim djelima te istražili koje su značajke trivijalne književnosti. Trivijalnu književnost usporedili su s značajkama takozvane visoke književnosti i zaključili da se današnje mnogobrojne televizijske serije koje su rado gledana na malim ekranima upravo rađene po principima trivijalne književnosti: likovi su ili jako dobri ili jako zli te nastaje radnja oko borbe dobra i zla, u radnji su prisutni mnogi obrati koji drže čitatelja u napetosti, prikaz dinamičnog, ponekad i stvarnog povijesnog okruženja, podloga je za razvoj ljubavne priče glavnih likova koji svladavaju mnoge prepreke i uspijevaju održati svoju ljubav te mnogo puta ju okruniti brakom.

Nakon istraživačkog rada slijedio je kreativni i to s uređajima koji su im pomogli napisati novu priču koja je glavnog lika romana Vitez slavonske ravni dovela u sadašnje vrijeme koje obiluje digitalnim uređajima i sadržajima. Zaista je bilo zanimljivo slušati nove priče koje su grupe učenika osmislile o tome kako bi se takva osoba snašla u današnjemu svijetu.

Tijekom pisanja novih priča učenici su koristili Ormarić kreativnog pisanja, Štipaljke pričalice, Pričajući raspored i Medvjediće-emocije, a sva ova pomagala sastavni su dio fonda Gradske knjižnice te su namijenjeni korisnicima upravo zato da im poboljšaju kvalitetu čitanja i kreativnog izražavanja.

Melita Schmitz, dipl. bibl.

Skip to content