Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Završeno je obilježavanje mjeseca hrvatske knjige 2021.

Prikaz ostvarenih aktivnosti dječjeg odjela,

Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

Mjesec hrvatske knjige 2021. obilježen je raznim aktivnostima Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Posebno smo plodne aktivnosti ostvarili unutar Dječjeg odjela.

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA „Šest autora traži čitatelja“

U okviru završnice Mjeseca hrvatske knjige 2021., u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je završna svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2021. Na završnoj svečanosti organizirano je izvlačenje glavnih i utješnih nagrada, a popis svih pobjednika objavljen je na mrežnoj stranici Kviza (https://www.mhk.hr/kviz/).

Zahvaljujemo svim našim korisnicima koji su sudjelovali u ispunjavanju Kviza i time predstavili našu Knjižnicu!

Na popisu pobjednika našlo se i ime naše drage korisnice Tene Kokorić (5. razred) kojoj radosno čestitamo. Tena je primila prigodan poklon od Gradske knjižnice i čitaonice Slatina kao znak zahvalnosti na suradnji.

POSJETI DJECE GRADSKOJ KNJIŽNICI

Tijekom trajanja Mjeseca hrvatske knjige 2021. Gradska knjižnica i čitaonica Slatina ostvarila je suradnju s osnovnim školama (matičnim i područnim), jednom srednjom školom i dječjim vrtićima grada Slatine i okolice. Dogovoreni su i ostvareni organizirani posjeti učenika s učiteljicama odnosno profesoricom i korisnika dječjih vrtića s odgajateljicama prilikom kojih smo djeci pokazali preuređen prostor Knjižnice, knjižničnu građu i usluge za djecu, poticali smo čitanje i slušanje raznim aktivnostima i radionicama s djecom.

Ukupan broj djece koji nas je posjetio u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2021. je 491.

Pravo na besplatno članstvo ostvarila su djeca vrtićkog uzrasta, polaznici programa predškole, učenici prvih razreda osnovnih matičnih škola i učenici svih razreda područnih škola. Pružanjem usluge besplatnog članstva nastoji se potaknuti stvaranje navike čitanja djeci i čitanja djece, korištenje prostora i usluga Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Tijekom Godine čitanja 2021. posebno se trudimo Knjižnicu približiti stanovnicima okolnih gradskih naselja koja nemaju niti školsku niti gradsku knjižnicu.

Toplo zahvaljujemo svim obrazovnim ustanovama s kojima smo ostvarili suradnju u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2021.! Hvala Vam na povjerenju i interesu, nadamo se nastavku ovog divnog odnosa!

MINUTA ZA ČITANJE

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina, u suradnji sa svojim korisnicima, sudjelovala je u Čitateljskom maratonu 2021.g. koji se organizirao od strane Hrvatskog čitateljskog društva povodom Mjeseca hrvatske knjige 2021.

Cilj je ove online akcije poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca.” (Izvor: https://www.mhk.hr/citateljski-maraton .)

U snimanju videozapisa sudjelovale su učenice PŠ Novaki Petra Pekić (2. razred), Tamara Đurić (3. razred) i Nika Bošnjak (4. razred) uz pomoć učiteljice Marinele Zrinščak Begovac te članice Kluba čitatelja za mlade Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Ana Kizivat (8. razred) i Vanja Kovačević (7. razred) kojima se zahvaljujemo.

Videozapisi su objavljeni na Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Slatina (https://www.facebook.com/slatina.knjiznica) 23. listopada, 2021.g. i dostupni su za pregled.

 

6. SASTANAK KLUBA ČITATELJA ZA MLADE

U ponedjeljak, 18. listopada, 2021.g., sastao se manji dio članova Kluba čitatelja za mlade u svrhu 6. sastanka Kluba. Usred Mjeseca hrvatske knjige pozornost smo usmjerili na hrvatske autore, točnije autora Ivana Kušana i njegov roman “Ljubav ili smrt”.

Roman je to koji nam ponovno predstavlja dječaka Koka i njegove mladenačke muke, ovaj puta ljubavne. Usred potrage za tajanstvenom djevojkom svojih snova, Koko otkriva razne detalje o svojim (isto tako zaljubljenima) prijateljicama i prijateljima, ali i upada u (nogometne) nevolje. Iako mu srce biva slomljeno, uspijeva pronaći pravi put svoga srca.

Roman “Ljubav ili smrt” ocijenjen je srednjom ocjenom 3,5 koja ostavlja prostora potrazi za nekim novim naslovima i nekim novim ispisanim pustolovinama.

Zahvaljujemo članicama Kluba čitatelja za mlade Ani i Vanji koje su odvojile vrijeme i ostvarile ugodno druženje još jednog sastanka.

GLASNA DJELA

Prilikom posjeta korisnika gradskih vrtića i učenika osnovnih škola Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina, knjižničarka je naglas čitala djela hrvatskih autora prikladna dobi djece te organizirala tematske igre i radionice. Ovom akcijom se želio staviti naglasak na važnost čitanja naglas djeci svih uzrasta.

 

Skip to content