Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

knjiznica_20140722_malaGradska knjižnica i čitaonica Slatina nastavila je s održavanjem ljetnih radionica za djecu i sve ljubitelje dječje književnosti. U utorak, 22. Srpnja, u vremenu 17,00-19,00 sati, održana je radionica inspirirana knjigom „Volite li životinje?“, autorice Nade Zidar-Bogadi.

Autorica na veoma zanimljiv i duhovit način poučava buduće vlasnike kućnih ljubimaca o životu sa životinjom. Priča započinje glasnim pitanjem? Želimo li sa životinjom živjeti, dijeliti s njom predsoblje, dnevnu sobu, balkon i gradske parkove, zajutrak, objede i mjesto pred televizorom, svoje prijatelje, dane, mjesece i godine? Ako je odgovor potvrdan, nastavljamo s čitanjem. Autorica nas dalje upozorava da kućne ljubimce valja pametno birati da im baš za svaki obrok ne moramo pripremiti po dvadeset jarebica i pečenoga vola.

Upozorava nas i o čuvanju „najsporijih“ kućnih ljubimaca,sićušnih kornjačica, koje se znaju zavući pod najteži ormar koji moraju micati svi ukućani zajedno, a tada pobjegne druga kornjačica pod drugi najteži ormar. To roditeljima koristi kao sport pa postanu vitki, stradaju jedino parketi u stanu, ponekom susjedu pukne bubljić, a većini njih pukne film.

Autorica duhovito upozorava o četkanju mačjih dlaka s pokrivača od čiste runske vune i navodi da je Pepeljuga dobila taj zadatak, nikada ne bi stigla otići na ples i zauvijek bi ostala stara cura.

Autorica na kraju navodi: Tko ne voli životinje, ne voli ni ljude! Sa životinjom je ipak sve drugačije.

Nakon priče slijedilo je malo i zanimljivo natjecanje. Djeca su podijeljena u dvije skupine: „Divlje mačke“ s mamom Tamarom, učiteljicom, i skupina „Lavovi“ s mamom Tamarom, odgajateljicom. Skupine su dobile veliki Dječji atlas prirode,autora Martina Mihaldineca, svaka po jedan. U vremenu od dvadeset minuta, trebale su napisati što veći broj naziva životinja koje žive u Hrvatskoj. Natjecanje je bilo veoma živo. Pobijedile su „Divlje mačke“ sa napisanih stotinu dvadeset šest životinja.

Na kraju radionice, ostalo je nešto manje od pola sata vremena koje smo iskoristili za crtanje vlastitog kućnog ljubimca. Poneki crtež inspiriran je slikom životinje iz Dječjeg atlasa prirode.

Radionicu je posjetilo preko dvadeset djece i roditelja, kao i obično. Pridružite nam se i Vi!

Skip to content