Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sinoć je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina održan književni susret mlade spisateljice iz Slavonskog Broda Marije Mišić i učenika četvrtih razreda OŠ Josipa Kozarca Slatina sa svojim učiteljicama Željkom Kurtović , Majom Puškarić i vjeroučiteljicom Ljiljanom Ivanković.

Marija Mišić je pjesnikinja iz Slavonskog Broda i do sada je objavila 3 samostalne zbirke pjesama. Središte njene poezije je čovjek i njegove težnje, želje, međuljudski odnosi, transcendentalno, čežnja za uzvišenim.
Njena zadnja zbirka pjesama pod šaljivim naslovom “O svemu i svačemu”, objavljena 2017. godine, namijenjena je djeci i njen je prvi korak u dječji svijet misli, igara, mašte. Autorica nam se predstavila upravo ovom zbirkom pjesama.

Knjiga je neka vrsta odgovora na mnoga dječja pitanja. Kroz stihove pjesnikinja priča priču, donosi pouke. U predgovoru knjige autorica iznosi: “Djeca razmišljaju baš o svemu i svačemu, stoga je i ova knjiga pod istim nazivom pokušaj upravo toga – uranjanja u taj dječji svemir bezbrižnosti i neopterećenosti, ali također, na djeci prikladan način, i iznošenje činjenica te saznanja o svemu oko nas. Ne treba djeci puno da bi ih se nešto naučilo, samo malo ljubavi i volje za odgovaranjem na tisuću i jedno pitanje.

A što je ljepše u tom procesu učenja od stihova koji iz majčinih i očevih usta pričaju priče i donose pouke – o životnim vrijednostima, prihvaćanju i različitosti, prijateljstvu i dijeljenju, te, nadalje, o svemu što nas okružuje…”

Zbirka pjesama “O svemu i svačemu” Marije Mišić izašla je u nakladi Udruge Aldo iz Slavonskog Broda, a objavljena je u sklopu projekta Brod dječje književnosti koji za cilj ima očuvati književnu baštinu grada Slavonskog Broda koju mu je u nasljeđe ostavila Ivana Brlić Mažuranić, spisateljica poznata po mnogim dječjim knjigama.

Susret pjesnikinje i učenika prošao je u vrlo ugodnoj atmosferi. Djeca su sa velikom pažnjom slušala što im spisateljica ima reći, a bilo je i jako puno pitanja, znatiželje. Pjesme su ih dojmile, a sama spisateljica ohrabrila one koji su zapisali svoje prve stihove.

Skip to content