Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Stručno predavanje „Priča o prehrambenom suverenitetu“ i radionica prepoznavanja samoniklog jestivog bilja

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina održano je u subotu, 25. travnja 2015., stručno predavanje: „Priča o prehrambenom suverenitetu“ koje je održala Sunčana Pešek i radionica prepoznavanja samoniklog jestivog bilja pod stručnim vođenjem Damira Šelera. Oboje su članovi ZMAGA (Zelena mreža aktivističkih grupa).
Predavanje je inicirao Željko Juras.

Prehrambeni suverenitet predstavlja pravo naroda da demokratski utvrde vlastite sustave prehrane i poljoprivredne proizvodnje bez ugrožavanja drugih ljudi i okoliša, pravo na zdravu i kulturološki prikladnu hranu proizvedenu ekološkim i održivim metodama. U središte stavlja potrebe onih koji proizvode, distribuiraju i konzumiraju hranu, a ne potrebe kapitala i korporacija.

Na samom početku predavanja predavači su iznijeli podatke o tome da 91% ukupnog teritorija Hrvatske čine ruralna područja, a na njima živi 47,6 % stanovnika. Domaća proizvodnja zadovoljava 60% potreba , polovina zemlje stoji prazna, a na uvoz hrane potrošimo godišnje preko 2,7 milijarde dolara.

Tko će nas hraniti?

Ciljevi održivog razvoja lokalnih zajednica su: raditi na jačanju socijalne pravde, povjerenja, suradnje u lokalnim zajednicama, poticati na preuzimanje inicijativa i udruženja, promijeniti imidž sela i odnos prema proizvodnji, očuvati obiteljska gospodarstva, jačati vlastitu proizvodnju, jačati ekološku proizvodnju.

Mogućnosti organizacije potrebne su pri financiranju i naručivanju, pri formiranju ugovorene količine i sadržaja zelenih košarica te pri njihovoj dostavi.

Raznoliki su modeli organizacije kod nas i u svijetu: u Hrvatskoj ima oko 16 grupa (GSR, SEG, RIS). U Europi također postoji niz pristupa: kolektivne farme, lokalna partnerstva, zadruge…

Damir Šeler poučavao je o tome kako promatrati okoliš i prepoznati biljke, ubirati samoniklo bilje i iskoristiti ga za hranu ili lijek, a ne narušavati pri tome prirodnu ravnotežu.

Radionica na otvorenom održana je na lokalitetu jezera Javorica.

Propustili ste predavanje? Posudite neki od priručnika, knjiga ili enciklopedija iz bogatog stručnog fonda Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, a koji može odgovoriti na vaše pitanje i pomoći pri rješavanju postavljenog zadatka.

Ana Knežević, mag. Bibliotekarstva

Skip to content