Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina u petak, 12. svibnja, je bila domaćin prve samostalne izložbe slika autorice Marine Knežević pod nazivom “Igra života”. Ova izložba privukla je izuzetan broj zainteresiranih pa je prostor naše knjižnice i čitaonice postao poprilično tijesan.

Marinu Knežević, u Slatini znamo po njenim vrijednim rukama kojima kreira frizure u svome frizerskom salonu u središtu grada, znamo da je i spretna strijelkinja koja rado sudjeluje u turnirima u streljaštvu na streljani u Gornjem Miholjcu, a danas smo se uvjerili da Marina svoje ruke koristi i na još jedan uistinu kreativan način, ona je izuzetna amaterska slikarica. Marina je tijekom godina razvijala svoj talent uz pomoć kolega iz SLIK-a u koji je ušla 2018.godine i bila članom ove udruge u naredne četiri godine. Posebno joj je pomogla kolegica Gordana, koja je, kako ju Marina opisuje, bila njena voditeljica i mentorica kroz njen slikarski ciklus koji je sada odlučila prezentirati javnosti.

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina rado je ustupila svoj prostor na raspolaganje te je Marina njene zidove ukrasila svojim slikama i priuštila posjetiteljima da uživaju u njenim radovima.

-Ideja o izložbi Marine Knežević došla je spontano. Marina je kroz život iskusila razne teške trenutke uzrokovane obiteljskim tragedijama. Slikanje joj je pomoglo izraziti sebe i sve ono što nosi u sebi. Drago mi je da se ova izložba održava u našoj knjižnici i hvala svima što su došli podržati našu Marinu, kao našu, sada već, zavičajnu umjetnicu, – na samom početku današnjeg događaja, rekla je, među ostalim, ravnateljica slatinske GKiČ Sanja Pajnić .

-Sve ono što je pretočeno na platno je stvarno Marina. Kod Marine sam u našem prvom razgovoru, s obzirom na to da se ne poznajemo od ranije, primijetio neku živost, a to je upravo ono što možemo vidjeti na njenim slikama…mnoštvo boja, energičnost pa i tvrdoglavost. Kada govorimo o Marininom stvaranju, zapitao sam se kada je započela sa svojim likovnim putem. Njen odgovor je bio da se to dogodilo još u osnovnoj školi.

Njen stvaralački opus se sastoji od tri faze. Prva faza je realističan prikaz najčešće cvijeća te unutar te faze ona i dan danas stvara, drugi je ciklus realiziran pojavom krugova u njezinom slikarstvu, dok je treći ciklus obilježen prikazom ženskih lica unutar kojih je leptir. Svi ovi ciklusi povezani su s Marininim životom, kao uvod u izložbu Marine Knežević ispričao je kustos slatinskog Zavičajnog muzeja Srđan Đuričić zahvalivši joj na pozivu i poželjevši joj još puno uspješnih radova.

Potom je nekoliko riječi rekla i sama umjetnica. Zahvalila je svima na dolasku i ravnateljici Pajnić na ustupljenom prostoru. Posebno je zahvalna Josipu Griblu, predsjedniku SLIK-a koji joj je omogućio da postane njegovim članom jer tada je zapravo započeo njen likovni razvoj. Zahvalna je i svome suprugu i sinovima na toleranciji dok zauzima prostor u kući kada stvara.

Povodom Marinine izložbe „Igra života“, nastala je i istoimena pjesma koja govori o Marini, a napisala ju je njena prijateljica Zrinka koja ju je na otvorenju i pročitala.

Čast da otvori izložbu pripala je zamjeniku gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Iliji Nikoliću. Marini je zahvalio na pozivu i poželio joj puno uspjeha u radu te još puno novih izložbi.

Uslijedilo je razgledanje izložbe i druženje uistinu brojnih uzvanika, ali i iznenađenje od strane slatinskog stihoklepca Borislava Radanovića koji je Marini darovao još jednu, jučer na izložbi, spontano nastalu pjesmu.

Izvor teksta i fotografija: Radio Slatina, www.radioslatina.hr. Više fotografija pogledajte na njihovoj stranici ovdje.

Skip to content