Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

U utorak, 21. lipnja 2016., knjižničarka Gradske knjižnice je priredila radionicu za osnovnoškolce povodom Svjetskog dana očuvanja okoliša.

sdzo2

Svako dijete, svaki čovjek, samim svojim postojanjem ima pravo na čist i zdrav okoliš koji mu omogućuje skladan rast i razvoj. Ovo je temeljno pravo uvedeno i u Konvenciju o pravima djeteta.

Zdrav odnosa prema prirodi upravo to omogućuje. Doživljavajući svoj prirodni okoliš kao svoj dom o kome se treba brinuti,djeci će biti jasnije na koje je sve načine mogu zaštititi.

Djetetova ekološka svijest razvijena je onoliko koliko je razvijaju odrasle osoba koje ga okružuju. Vidi li dijete odraslu osobu kako poštuje prirodu i ono će se željeti tako ponašati. Djeca često neće poslušati ono što od njih tražimo, ali nipošto neće propustiti priliku da nas oponašaju.

Ono što je najvažnije za razvoj ekološke svijesti jest – ljubav prema prirodi. Da bi se ta ljubav razvila, djeca trebaju doći u neposredan dodir s ljepotom i raznolikošću prirode u kojoj također mogu slati SMS-ove, biti na Twitteru ili na Facebooku, ali i uočiti ljepotu polja, šuma, mora i planina koje nas okružuju. Ona su potrebna ne samo nama, nego i generacijama koje dolaze.

Na radionici su sudjelovali osnovnoškolci. Čitano je djelo autorice Daisy Meadows: Tara zelena vila. Djeca su izabirala najčitača.

Nakon pričaonice, održana je „cvjetna“ radionica na kojoj su izrađivani cvjetni ukrasi od recikliranih materijala.

Draga djeco, poštovani roditelji! Provedite ljeto u Knjižnici: sudjelujući u radu računalnih radionica, igrajući društvene igre, sudjelujući u radu pričaonica za osnovnoškolce utorkom od 17,00 sati ili u onima za predškolce četvrtkom od 18,00 sati.

Posjetite nas slijedeći utorak od 17,00 sati! Radio i subotom od 8,00 do 13,00 sati

Skip to content