Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Virovitički „morski vuk, 66 godišnjak, sada obiteljski čovjek“ Slavko Cimerman objavio je ovog ljeta knjigu u vlastitom izdanju pod nazivom Mal di Fero-pomorska nostalgija-putopis koju je u četvrtak, 08. studenoga 2018. predstavio slatinskoj čitateljskoj publici.

Ovaj Virovitičan rođen je u Bjelovaru 17.06.1952. godine kao prvo dijete majke Nade i oca Milivoja, cijenjenog nastavnika i poznatoga šahista. Slavko je već od mladosti sklon traženju nečeg novog i još neistraženog, virovitički dečko, spreman za svaku avanturu, uvijek za dobar provod, ljubitelj putovanja koja su mu obilježila mladost i čitavi život.

Slavko je nemiran, temperamentan, pun adrenalina, slobodno rečeno pustolovan, ali i veoma sretan jer je postigao sve što je želio: veliko životno iskustvo utemeljeno na ugodnim i onima manje ugodnima doživljajima na različitim mjestima, državama i kontinentima, ali uvijek najsretniji kada se vrati u Viroviticu u kojoj ne može ostati duže vremena.

Već kao mladić motociklom je obišao jadransku obalu i otoke nekoliko puta. Sve to nije zadovoljilo Slavkov pustolovni duh te je potaknut buntovnošću, radoznalošću ili mladošću i pustolovnošću otišao, ne korak, već miljama dalje obišavši velike europske gradove, a zatim i sve oceane susrećući se i družeći s ljudima različitih kultura i vjeroispovjesti. Majka njime, kako kaže Slavko, nije mogla „vladati“ te se posvetila odgoju mlađeg sina. Otac, iako strog, u svemu ga je podržavao.

Mlađi brat mu je preminuo, a i supruga prije nekoliko godina, te „morski vuk“ samotnjački liječi rane i nalazi utjehu, radost i volju za životom u kćerkama.

Njegova prva knjiga Svijet na dlanu objavljena je 2002. godine. Slavko u to vrijeme radi na prekooceanskim brodovima i doživljava i proživljava različita iskustva.

Druga knjiga putopis je o uzbudljivim putovanjem autostopom i ima naziv „Drumske skitnice“. Slavko se provozao dobrim dijelom Europe krajem 60-ih godina 20. stoljeća. Skitnica je ovdje zaista relativan pojam jer Slavko osim skitnje vodi sasvim uredan dnevnik, odnosno dnevničke zapise pretočivši ih u putopis.

Danas je u našim rukama njegova treća knjiga Mal di Fero, a drugo predstavljanje u našoj Knjižnici, o kojoj Cimerman kaže da je presjek njegovih sjećanja na nešto što nikako ne može zaboraviti i što je  doživio na vlastitoj koži i tijelu. Upravo ta pomorska nostalgija prisutna je duboko u njemu i svojom intenzivnošću daleko nadmašuje sjećanja jer predstavlja osjećaj koji je ponekad bio iznimno opasan za njegovo zdravlje i životno ugrožavajući.

Je li se virovitički „laf“, dečko s korza zaista prošvercao kroz život, jest na malo čudan i ekstreman način ili je sve to ostavilo traga, reći će Vam u knjizi. Ali je sreća što je u svemu ipak imao mjere jer čovjek bez mjere je kao bačva bez obruča, raspada se.

Večeras je, uz svoje slikovito, iznimno emotivno i iscrpno pripovijedanje, priredio izložbu zanimljivih i vrijednih predmeta sa svojih putovanja bez kojih priča ne bi imala svoj miris, okus i težinu.

Skip to content